TEST: Toshiba U300: Rimelig lettvekter

TEST: Toshiba U300: Rimelig lettvekter

Satellite U300 er en liten, lett og rimelig pc rettet mot konsumentmarkedet.


Frakter man pc-en mye med seg eller bruker den på farten er det stor forskjell mellom å dra med seg en 3 kilos maskin med 15-tommers skjerm og en maskin på under to kilo og 13-tommers skjerm. Dette gjelder ikke bare når maskinen skal bæres, men også når den skal brukes på fly, tog, buss og lignende.

Samtidig blir det kompromisser for en liten og lett maskin – spesielt når det samtidig skal kombineres med lav pris.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Toshiba Satellite U300

Det tekniske

Toshiba Satellite U300 er basert rundt Intels GM965-brikkesett (Santa Rosa). Prosessoren i vår testkonfigurasjon var en Core 2 Duo T5450 (1,66 GHz) og grafikkprosessoren, Intels X3100, er en integrert del av brikkesettet. Pc-en er videre utstyrt med Intels Turbo Memroy-teknologi, hvilket kan gi litt bedre ytelse og batteritid for enkelte situasjoner.

Vår testkonfigurasjon var utstyrt med 160 gigabytes disk (5 400 o/min) og multiformat dvd-brenner.

Maskinen har en 13,3-tommers skjerm med 1280x800-punkters oppløsning (WXGA). Skjermen har blank overflate, hvilket i en del sammenhenger gir et god bilde, men samtidig gir det mye refleksjoner i visse lysforhold. Rent oppløsningsmessig er 1280x800 det man kan forvente av en maskin i dette segmentet – størrelsesmessig og prismessig. I toppen av skjermen finner man et integrert webkamera. Skjermen må ellers sies å være relativt god.

LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore

Tilkoblinger og ekspansjon

Pc-en har tre usb-porter, Firewire-port, tv-utgang (s-video), 5-i-1-minnekortleser og analog skjermutgang for ekstern skjerm. For tilleggskort har maskinen ExpressCard/54-kortplass. I basis er tilkoblings- og ekspansjonsmulighetene gode sett i forhold til pc-ens størrelse. Skulle vi hatt et ønske måtte det være dvi-tilkobling for ekstern skjerm.

Alle tilkoblingene er på siden av maskinen. Sett i forhold til størrelsen er tilkoblingsmulighetene som forventet. Vi kunne imidlertid ha ønsket oss dvi eller hdmi.

For trådløst nettverk benytter Toshibas Intels egen 802.11a/b/g/n wlan-kontroller. For kablet nettverk er det 10/100 Mbps-støtte, men ikke Gigabit Ethernet – noe som ellers må sies å være vanlig i dag. Maskinen er også utstyrt med Bluetooth.

Design og konstruksjon

Rent utseendemessig vil vi si at pc-en er ganske stilig. Kvalitetsinntrykket i konstruksjonen blir imidlertid middels. Blant annet likte vi ikke at tastaturet gir såpass mye etter, hvilket gir det en veldig "myk" bruksfølelse. Styreflaten virker bra

Temperaturmessig er maskinen bra. Vi opplevde ikke at maskinen ble spesielt varm verken over eller under - i hvert fall ikke i den grad at det ble ubehagelig.

Ytelse og batterilevetid

Dette vil være en maskin hovedsakelig aktuell til for eksempel vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling. Det er naturlig at en pc som leveres med en brikkesett integrert grafikkprosessor som X3100 ikke er spesielt egnet til krevende spill. Riktignok, en del spill vil ikke ha noe problem å kjøre med lave kvalitetsinnstillinger.

Med en vekt på cirka 2 kilo er dette en mobil pc. For mobil bruk blir batterilevetiden kritisk, og sett i forhold til størrelse og prissegment blir i overkant av tre timer med applikasjonsbruk i Mobilemark2007 et kurant resultat. For dvd-avspilling er batteritiden i våre tester ikke så langt unna tre timer, hvilket er bra.

LES OGSÅ: HP 8510p - Den nye bærbarkongen

Ytelsesdetaljer


Mot de andre maskinene i oversikten er Toshiba-en den minste og rimeligste - og har den svakeste prosessoren. Den senere tid har vi imidlertid ikke testet så mange pc-er som blir direkte i segmentet som Toshiba U300.

Batteritiden er godkjent. Maskinen fra Lenovo gjør det spesielt bedre, men veier 0,7 kilo mer. Også de andre maskinene blir litt dyrere, og rent prismessig blir Acer-maskinen den som er mest naturlig å sammenligne med, men også denne er noe større og tyngre. En fordel med en 13,3-tommers skjermer er også i teorien at strømforbruket blir mindre.


Med Intels integrerte X3100 er ikke spillytelsen all verden. Også flere av de andre maskinene i denne oversikten har X3100. Vi ser imidlertid at Asus-maskinen i 3DMark tjener stort med sin GeForce 8600M GS-grafikkprosessor.


Vi bemerker at harddiskytelsen for maskinen er meget god, men ellers blir tallene som forventet ut i fra det vi også har sett i andre tester. Vi påpeker igjen at Toshiba-en blir en mindre pc enn de andre i oversikten her - og rimeligere.

Programvare og sikkerhet

Maskinen leveres med Windows Vista Home Premium og Works 8.5. I tillegg er det diverse verktøy fra Toshiba, blant annet for utnyttelse av det integrerte webkameraet. Maskinen leveres ikke med en dedikert Windows-plate, men gjenopprettingsplater fra Toshiba.

Konklusjon

Satellite U300 kan leveres i noe forskjellige konfigurasjoner, hvilket gir varierende priser – og man bør sjekke spesifikasjonene nøye, for det finnes også modeller med blant annet 4 200 o/min-harddisker, tregere prosessorer, uten Turbo Memory og uten 802.11n-støtte.

Sett opp i mot størrelse og vekt blir det av de rimeligere maskinene på markedet. Med blant annet noe svakere prosessor enn i vår testmodell starter prisene på under 8 000 kroner, mens den testede modellen koster cirka 9000 kroner. Er man på jakt etter en kompakt og relativt lett maskin blir dette en maskin verdt å vurdere. Riktignok imponerer det oss ikke direkte, men man må da også se prisen i betraktning.

En interessant alternativ kan imidlertid være Dells XPS M1330, som vi for tiden har under testing. Riktignok blir rimeligste utgave av XPS M1330 noe dyrere enn den testede modellen, og et par tusenlapper dyrere enn enkleste modell av U300. Vi håper å ha en test av XPS M1330 klar i løpet av uken.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Toshiba Satellite U300

Toshiba Satellite U300

Pris: Ca. kr 9 000 inkl. mva.
Internett: www.toshiba.no

Pluss: Lav vekt. Kompakt. Kurant batterilevetid. Pris/egenskaper.

Minus: Ikke Gigabit Ethernet-støtte. Byggkvalitetsinntrykk på enkelte områder.


Testet konfigurasjon:
- Prosessor: Intel Core 2 Duo T450
- Klokkefrekvens: 2 x 1,66GHz
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: Intel X3100
- Grafikkminne: -- Harddisk: 160 GB, 5 400 o/min. (Toshiba)
- Optisk: Dvd-brenner
- Batteri: 51 watt-timer

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 13,3"
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: 2.0+EDR
- Ethernet: 10/100 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire:Ja, 4-pin FW400
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd:Nei
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- S-video: Ja
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- ExpressCard/54
- Minnekortleser

Mål:
- Størrelse: Ca. 31 x 23 x 3 cm
- Vekt: Ca. 2 kg

Les om: