TEST: Tre skjermer med bærbar pc?

TEST: Tre skjermer med bærbar pc?

Matrox TrippleHead2Go Digital kan er en kjekk løsningen for deg med bærbar-pc og ønske om flere skjermer.

Beholder du den stasjonære på grunn av at du trenger en flerskjermsløsning?

Har man gått i gang med å bruke flerskjermsløsninger, kan det være vanskelig å gå bort fra det. For mange typer arbeid bidrar det til økt effektivitet. Det er imidlertid få bærbare pc-er som gir mulighet for flerskjermsløsninger, annet enn å bruke den bærbares skjerm i kombinasjon med en ekstern. Når det er sagt, det finnes også stasjonære pc-er som ikke tilbyr støtte for flere skjermer, og Matrox' løsning kan også være aktuell da.

Med Matrox TrippleHead2Go-løsninger kan du sette opp en flerskjermsløsning selv om systemet i utgangspunktet ikke gir muligheten for det.

Matrox er i basis borte fra det tradisjonelle grafikkortmarkedet. Selskapet har det siste året fokusert på profesjonelle løsninger der flerskjermsløsninger, høy oppløsning og høy visuell kvalitet står i fokus. Med dette har Matrox unngått å måtte konkurrere direkte med løsninger fra ATI og Nvidia.

LES OGSÅ: 30-tommer til pc-en

Oppløsning sentralt

Matrox TrippleHead2Go baserer seg på å splitte signalet fra maskinens grafikkprosessor gjennom at maskinen kjører på en veldig høy oppløsning. Skjermene som kobles til må ha digital tilkobling via dvi, men for selve enheten kan man velge mellom dvi eller vanlig vga-oppløsning. Dvi vil gi best visuell kvalitet.

Et sentralt spørsmål blir da hvilken oppløsning den bærbare pc-en støtter via dvi. Nyere bærbare med dvi vil normalt støtte Dual Link DVI, hvilket gir mulighet for høyere oppløsninger. For eksempel for tre skjermer med 1280x1024-oppløsning krever løsningen til Matrox at grafikkortet støtter 3840x1024-oppløsning.

Vi hadde ingen bærbar pc med Dual Link DVI-støtte i testøyeblikket, men benyttet i stedet en stasjonær pc med et vanlig GeForce 8-grafikkort, hvilket fungerte utmerket mot løsningen.

Med Digital-versjonene av TrippleHead2Go/DualHead2Go benyttes skjermer med digital tilkobling, men selve tilkoblingen til pc-en kan være digital eller analog.


Alle skjermene som benyttes, må støtte samme oppløsning. Man vil for eksempel ikke kunne kjøre 1280x1024 på en skjerm og 1600x1200 på en annen skjerm. Den høyeste oppløsningen man kan kjøre, er avhengig av skjermen med den minste oppløsningen. På en lcd-skjerm bør man også kjøre skjermens «ekte» oppløsning for at bildet skal bli klart. Løsningen vil også ha begrensninger i forhold til store skjermer, ettersom 1280x1024 vil være det høyeste som støttes per skjerm. Også bredformatsoppløsninger er støttet gjennom et ekstraverktøy fra Matrox, men merk at også her er det begrensninger for hvor høye oppløsninger som er støttet, i hvert fall om hele tre skjermer skal benyttes. Med DualHead2Go, eller ellers bruk av kun to skjermer på TrippleHead2Go, vil for eksempel 1920x1200 være støttet.

Matrox leverer også flere varianter av dette produktet i tillegg til TrippleHead2Go. Trenger man ikke mer enn tilkoblingsmulighet for to skjermer, vil DualHead2Go være et rimeligere alternativ. Begge varianter leveres både i analog og digital versjon.

TrippeHead2Go Digital kan også benyttes på stasjonære pc-er, men for de fleste stasjonære kan det være mer aktuelt å ta i bruk et grafikkort med støtte for flere skjermer - eventuelt flere grafikkort.

Installasjonen av løsningen er relativt rett fram – Matrox-enheten kobles til, og skjermene kobles så til. Man starter opp og programvaren installeres. Videre vil det gjerne kreve noen omstarter for å få satt opp innstillingsmodusene i forhold til skjermkonfigurasjonen man har.

LES OGSÅ: Nye grafikkort fra Matrox

Konklusjon

Det er nok ikke så altfor mange som vil ha behov for en løsning som tilbyr tre skjermer – to vil for mange være nok. Sett slik blir DualHead2Go en mer aktuell, og prisen er 7-800 kroner lavere. Videre har man «2Go»-betegnelsen i navnet. Riktignok er det mulig å frakte den med seg, men å drive å koble opp dette forskjellige steder er noe man kun gjør hvis man er absolutt nødt til det.

Rent praktisk er det få forskjeller mellom Matrox' løsning og en standard flerskjermsløsning. I enkelte tilfeller er det ulemper der et bilde i standard oppløsning blir strekt ut over flere skjermer, for eksempel hvis du går inn i BIOS, installerer Windows og lignende. Vi tror imidlertid ikke dette vil være et praktisk problem. Når det gjelder plassering av dialogbokser kan dette styres litt etter egne preferanser gjennom den medfølgende programvaren.

Alt i alt: Hvis du ønsker en flerskjermsløsning for den bærbare og har en grafikkontroller som håndterer oppløsningene eller står oppført som kompatibel hos Matrox, kan dette være en svært aktuell løsning.

Matrox TrippleHead2Go Digital

Pris: Ca kr 2 400 inkl. mva.
Distributør: GNT, Norek
Internett: www.matrox.com

+ God funksjonalitet.
- Pris.

LES OGSÅ: Guide for grafikkort

Les om: