TEST: Unødvendig Gigabyte

TEST: Unødvendig Gigabyte

Gigabytes Radeon HD 4650-kort skuffer på flere områder.

De rimeligste Radeon HD 4650-baserte grafikkortene koster under 500 kroner. Kortet vi har sett på fra Gigabyte, GV-R465OC-1GI, ligger på rundt 600 kroner, og det man får for å betale litt ekstra er blant annet 1 gigabyte minne (DDR2) i stedet for 512 megabyte og litt høyere klokkefrekvenser: Grafikkprosessoren er på fabrikken overklokket fra 600 til 650 MHz. For minnet er hastigheten 800 MHz, hvilket er standard.

Radeon HD 4650-grafikkprosessoren støtter DirectX 10.1, AMD Stream for applikasjonsakselerasjon via grafikkortet, Avivo HD for forbedret videoavspilling og akselerasjon av blant annet h.264-avspilling (brukes blant annet av Blu-ray), og integrert lyddekoder som kan benyttes ved HDMI-tilkobling. For tilkobling av skjerm tilbyr kortet DVI, VGA og HDMI.

1 gigabyte minne

Kortet leveres som sagt med 1 gigabyte minne. Dette er samme minnemengden som man finner på en del toppmodeller i dag, samt mer enn hva man finner på en del kort som koster 2-3 ganger mer. Vi har vært borti problematikken flere ganger tidligere: Som et markedsføringselement benytter produsentene en stor mengde rimelig minne på rimelige grafikkort. Disse grafikkortene har imidlertid ikke ytelse som tilsier at man får tatt i bruk oppløsninger og kvalitetsinnstillinger som tilsier at denne minnemengden blir nødvendig. I praksis ender man da opp med samme ytelsen som om kortet hadde hatt halvert minnemengden, så lenge minnehastigheten var den samme. Man kan merke seg at Radeon HD 4650-kort som benytter 512 megabyte GDDR3-minne normalt skal ha 1 GHz klokkefrekvens, altså 200 MHz mer enn for Gigabytes kort. Denne typen kort vil i praksis være raskere på de aller fleste områder selv om minnemengden halveres.

Ytelsen

Leverer kortet ytelse som tilsier at pc-en kan benyttes til å spille nyere spill? Først skal man da huske at spillytelsen gjerne vil være en kombinasjon av ytelsen til prosessoren og grafikkortet.

Selv med en relativt rask prosessor etter dagens standarder vil dette kortet være for svakt til å gi noe mer enn middels kvalitetsnivå i relativt lave oppløsninger. I praksis kan vi ikke anbefale dette som en løsning for de som skal benytte pc-en en del til nyere spill. Det er også kun snakk om en moderat prisøkning for å få noe som på mange områder kan gi 2-3 ganger bedre ytelse, for eksempel i form av et Radeon HD 4830- eller Geforce 9600GT-basert grafikkort.

Ytelsesmessig i henhold til vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling gjør imidlertid kortet en svært god jobb. Skulle man ha noen litt eldre spill man liker, skulle ikke de gi kortet problemer, i hvert fall ikke i moderate oppløsninger. Ytelsesmessig oppsummering blir imidlertid at dette ikke er et kort egnet for 3D-spill.

Irriterende kjøler

Det finnes en del grafikkort basert på 4650-grafikkprosessoren som er uten vifte på kjøleren. Dette er ikke en grafikkprosessor som etter dagens normer har spesielt høy varmeutvikling, og selv en passiv kjøler trenger ikke da være spesielt avansert. En passiv kjøler kan imidlertid gi litt høyere krav til luftgjennomstrøm i kabinettet, uten at det for et kort i dette segmentet skal være noe problem i en helt standard pc.

Gigabyte har valgt å utstyre kortet med en viftebasert kjøler. Og jaggu skal du vite at du har en vifte. Det er her ingen regulering av viften ut i fra temperaturen på grafikkprosessoren, hvilket vi ellers i dag er vant til å ha. Kjøleren er rett og slett alene en grunn til å fraråde å kjøpe dette grafikkortet.

Konklusjon

Skal du benytte pc-en til spill anbefaler vi sterkt at man i det minste satser på et Radeon HD 4830-kort. Disse koster fra cirka 800 kroner. Et annet alternativ kan være et Nvidia Geforce 9600GT-basert kort, som også ligger i samme prisklasse og har omtrent samme ytelsen. Trenger man ikke spesielle 3D-egenskaper kan i utgangspunktet Radeon HD4650-grafikkprosessoren gjøre en god jobb, men vi vil anbefale at man velger et kort med en annen kjøler enn det Gigabyte benytter, ettersom dette kortet for mange nok blir plagsomt støyende. For prisen av kortet kan man også få Radeon HD 4670-kort med 512 megabyte minne som vil levere bedre ytelse.

Les om: