TEST: Wimp viser muskler på iPhone

TEST: Wimp viser muskler på iPhone

Med multitasking på iPhone kan Wimp bli en stor suksess. Vi har testet programmet.

Kampen om musikkstreaming-tjenestene er i gang for fullt. Norske Wimp har blitt en sterk utfordrer til svenske Spotify og i vår sammenligningtest av pc-programmene kom Wimp best ut av de to.

Allerede nå har folk å begynt å velge side i krigen mellom Wimp og Spotify, akkurat som iPhone mot Android eller Windows mot Mac. Spotify-brukerne elsker at de kan høre musikken helt gratis og at programmet er raskt og enkelt i bruk. Wimp-brukerne synes på sin side grensesnittet er mye bedre, og selv om programmet er noe tregere enn Spotify, har det blant annet mye saftigere redaksjonelt innhold (nyheter, anbefalinger, tips osv).

Både Spotify og Wimp finnes for mobiltelefon. Førstnevnte er tilgjengelig på iPhone, Android- og Symbian-telefoner, mens Wimp i skrivende stund bare finnes på Android. Rett før påske ble imidlertid en iPhone-applikasjon sendt inn til Apple for godkjenning på App Store. Vi har testet programmet.

Om Wimp

Wimp er en musikkstreamingtjeneste laget av Aspiro og Platekompaniet i samarbeid med Telenor. Tjenesten koster 99 kroner i måneden og da får du tilgang til et enormt musikkbibliotek via en Adobe Air-applikasjon som funker på både Windows, Mac og Linux.

Du kan opprette spillelister og dele de med andre. Det er også mulig å kjøpe og laste ned musikken - det koster 9 kroner for en låt og 79 kroner for et album. Du kan lese mer om Wimp her og lese vår sammenligningstest av Wimp og Spotify her.

Lekkert

Akkurat som Wimp på pc-en har iPhone-programmet et stilig brukergrensesnitt. Når du starter applikasjonen, kommer du rett inn til det redaksjonelle innholdet til Wimp. I fanen «Anbefalte» får du servert lister med nye album og låter, Wimps egne anbefalinger samt spillelister.

Det du vil gjøre nå er enten å spille av musikk blant Wimps egne anbefalinger eller spille av dine egne spillelister eller favoritter. Du kan også søke etter musikk. Det er ikke mulig å kjøpe musikk, som du kan via pc-en.

Ettersom iPhone-skjermen er langt mindre enn en vanlig dataskjerm, er det ikke helt enkelt å navigere seg rundt i applikasjonen for å finne ny musikk. Selve søkefunksjonen er bra og søkeresultatene vises på en oversiktlig måte, men leter du etter litt sære ting er det enklest (og raskest) å bruke Wimp på pc-en.

Når det gjelder egne spillelister ser de ut til å være listet opp i alfabetisk rekkefølge, i motsetning til Wimp på pc-en hvor de sorteres etter når de ble lagt til. Det kan fort bli tungvint å navigere i listene dersom man har veldig mange - her burde det kanskje vært mulig å gruppere dem i mapper eller lignende.

Det er ikke mulig å opprette nye spillelister i Wimp på iPhone. Dette må du gjøre på pc-en eller Mac-en din. Wimp har imidlertid en del andre nyttige funksjoner som ikke gjør dette til et like stort problem, mener vi. Ifølge Aspiro ligger funksjonen dessuten i utviklingsplanen for kommende versjoner, så om du er helt avhengig av å lage egne spillelister på mobilen, er det fortsatt håp.

Wimp har forsåvidt en redigerbar spillekø, men det er ikke mulig å tilføye ekstra låter og selvsagt ikke lagre den som en spilleliste.

Avspilling med litt trøbbel

Selv om brukergrensesnittet i iPhone-programmet er bra, kan det føles litt tungt å navigere mellom de ulike delene. Dette gjelder først og fremst om du leter etter eller vil spille av enkeltsanger. Det var også noen andre småting som ikke fungerte like bra.

Det er for eksempel ikke mulig å spole i musikken.

Det er heller ikke mulig å bruke forrige låt-knappen til å starte en sang på nytt. Hvis du «blar» tilbake i Apples iPod-program, kommer du til starten av sangen når du har spilt minst tre sekunder. For å gå til forrige sang må du trykke to ganger. I Wimp fungerer knappene bare til å bla til forrige (og neste) låt. Det gjør det tungvint hvis du ønsker å spille en sang på nytt, særlig når det ikke er noen spole-funksjon.

Et annet irritasjonsmoment er at hvis du lukker programmet mens du spiller en låt og starter programmet igjen, starter den samme sangen å spille automatisk. Det er greit at man kommer rett tilbake til sangen, men den burde stått på pause.

Vi har også opplevd problemer med avspilling når du manuelt velger en låt fra en spilleliste eller spillekø. Låta spilles, men uten lyd. Noen ganger starter ikke låta å spille i det hele tatt. Programmet mangler også intern volumknapp, man kan selvsagt bruke iPods innebygde, men man kan ikke se hvor mye man har å gå på.

Når det gjelder avspillingen av enkeltlåter gjør noen av problemene ovenfor at det er langt mer fristende å spille av en spilleliste eller et helt album. Dette fungerer til gjengjeld svært bra.

Enkelt med favoritter

Wimps iPhone-program har en egen seksjon som heter «Mine Favoritter». Her finnes en liste med artister eller album du har merket som favoritter (via et stjernesymbol). Dette er utrolig kjekt når man ønsker å få rask tilgang til sin favorittartist eller favorittplate akkurat nå. Og da er man ikke så avhengig av å kunne opprette egne spillelister for et album eller en artist.

Spotify har manglet en slik favoritt-funksjonalitet frem til nylig - rett før påske kom en oppdatering av iPhone-programmet med en ny funksjon som heter «Starred» under «Playlists». Her legges all musikk som er merket som favoritter.

Forskjellen mellom de to løsningene er at Wimp har gruppert innholdet etter artist og album, mens Spotify bare har lagt alt i en spilleliste. Dermed blir noe av poenget med rask tilgang til favoritter borte.

Frakoblet modus

En ting som skiller mobilversjonen av Wimp fra pc-versjonen, er muligheten til å spille av musikk i «frakoblet modus». Det vil si at musikken «lastes» ned og kan spilles av uten at du har tilgang til internett via trådløs nettverkstilkobling eller mobilnettet. Bare se etter nedlastingsymbolet inne på en spilleliste eller et album. Dette fungerer utmerket og gjør at du ikke bruker mer av datatrafikken i mobilabonnementet ditt enn nødvendig. I tillegg er det flott å kunne bruke programmet uansett hvor man befinner seg.

Når du er i frakoblet modus, har du bare tilgang til albumene og spillelistene du har lastet ned.

En annen svært kjekk funksjon er «Frakoblede album». Finner du et album du liker, kan du laste ned hele albumet og høre på det i frakoblet modus. Veldig lettvint og svært nyttig ettersom det enn så lenge ikke er mulig å opprette spillelister i mobilprogrammet.

Det er også mulig å skru av og på avspilling og nedlasting over 3G. Med alle disse funksjonene har du full kontroll over hvor mye programmet spiser av datatrafikken din.

Hva med lyden?

Ifølge Aspiro streames musikken i 96 kpbs AAC og det er ikke mulig å velge en høyere bitrate. Dette fungerer stort sett brukbart for folk i farta, men på enkelte låter blir den relativt kraftige kompresjonen tydelig. I «diskant-tunge» låter med mye cymbal og akustisk gitar kan crispheten fort gå over til å bli surklete.

Multitasking til sommeren

Et av «problemene» med Wimp på iPhone er at man ikke kan kjøre programmet i bakgrunnen mens man bruker telefonen til andre ting. Dette er heller ikke mulig med Spotify og her ligger skylden hos Apple som ikke tillatter multitasking for tredjepartsprogrammer - de mener det går utover både ytelse og sikkerhet.

Men dette blir det snart en slutt på. Apple har lovet multitasking i iPhone OS 4.0 som kommer til sommeren. Dermed lover det godt for Wimp, Spotify og flere andre.

Dette mener vi

Alt i alt synes vi Wimp har laget en svært god iPhone-applikasjon. Den har en lekker design, er enkel å bruke og mange av de gode funksjonene i pc-versjonen er også på plass i iPhone-programmet. Wimp har imidlertid noen mangler og feil som Aspiro har lovet at vil bli fikset til senere versjoner. Når disse fikses, og når app-en oppgraderes, regner vi med at terningen får minst ett ekstra øye. De mest ihuga nettbrukerne vil muligens savne Last.fm-støtte, men heller ikke den svenske konkurrenten hadde dette på plass i første programversjon.

Wimp gjør det svært lett å spille av musikk på iPhone, på mange områder bedre enn Spotify. Det er enkelt å spille av favorittmusikk og den frakoblede funksjonaliteten er utmerket. Wimp er foreløpig ikke godkjent av Apple, men programmet ble sendt inn mandag før påske og burde forhåpentligvis være tilgjengelig innen kort tid.

PS: Det må nevnes at Spotify oppdaterte iPhone-programmet sitt før påske - rett etter at Wimp ble sendt inn til godkjenning hos Apple. Oppdateringen kommer med blant annet Last.fm-scrobbling, lydnormalisering, innebygd volumknapp, en rekke spilleliste-funksjoner og flere andre nyheter.

PPS: På Android er Wimp og Spotify jevngode - både i bruk og i design. Med Googles operativsystem kan programmene også kjøres i bakgrunnen allerede nå.

Mer interessert i Spotify på iPhone? Les vår test:

Glem iTunes, Spotify rocker iPhone