TEST: XFX HD5870 Eyefinity Edition på seks skjermer

TEST: XFX HD5870 Eyefinity Edition på seks skjermer

Å bruke seks bildeskjermer for dataspill kan være en grom opplevelse, men det koster flesk.

Vi har testet med CrossfireX og seks skjermer, og det fungerer utmerket.

En av nyhetene i AMDs Radeon HD 5000-serie av grafikkort var introduksjonen av Eyefinity. Eyefinity er en teknologi som kombinerer flere skjermer slik at operativsystemet ser dem som en eneste stor skjerm.

LES OGSÅ:

TEST: Komplett Extreme - Volcano: Fermi edition - Superhett spillbeist

XFXs HD5870 2GB Eyefinity6 er i dag det ultimate Eyefinity-kortet fordi det lar oss koble til opptil seks skjermer på en gang for en maksimal oppløsning på 7680 x 3200 punkter.

Vi har testet kortet sammen med seks Dell P2210 skjermer for å se om det gir oss den råeste spillopplevelsen.

Eyefinity - slik virker det

Å koble mer enn én skjerm til et grafikkort har vært mulig i mange år. Det Eyefinity gjør annerledes er at det nå lar seg gjøre å koble sammen flere skjermer slik at operativsystemet tror det bare er en eneste stor skjerm som er tilkoblet. Riktignok har Matrox hatt enkelte løsninger som har gått litt i samme retning, men som i praksis ikke har vært spesielt aktuelle. Blant annet klarte ikke Matrox å kombinere sin teknologi med god 3D-ytelse.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik velger du riktig spillskjerm

Hva skiller så Eyefinity fra den tidligere flerskjermsteknikken vi finner i eldre AMD-kort? I tidligere løsninger kopieres enten det samme skjermbildet til flere skjermer, eller man kan utvide Windows-skrivebordet slik at det dekker alle tilkoblede skjermer. I begge tilfeller håndteres hver skjerm som en separat skjerm, noe som blir tydelig hvis du forsøker å maksimere et vindu på en av skjermene. Et problem med disse løsningene er at det - med noen få unntak - er vanskelig eller umulig å få et spill til å utnytte alle skjermene.

Det fungerer naturligvis å kopiere eller utvide Windows-skrivebordet mellom ulike skjermer også med Eyefinity, men Eyefinitys største styrke ligger i muligheten til å "knytte sammen" flere skjermer til en eneste stor skjermoverflate.

For å kunne koble tre skjermer til ett grafikkort så må minst én skjerm kobles til via Displayport. Resten av skjermene kan så kobles til via en kombinasjon av de andre tilkoblingene. Ved å bruke en såkalt aktiv Displayport-adapter kan man også koble DisplayPort-kontakten til VGA eller DVI. Allerede ved lanseringen av Radeon HD 5000 snakket AMD om et kort som skulle støtte seks skjermer på en gang, og det er et slikt kort fra XFX vi nå ser nærmere på.

Fleksibelt

En av styrkene til Eyefinity er fleksibiliteten. I stedet for å bli låst fast i et antall forhåndsdefinerte skjermkombinasjoner, er det mulig å skape en mengde variasjoner avhengig av hva vi har behov for.

Sett slik er Eyefinity ikke nøvendigvis ikke bare en teknologi aktuell for oppsett mot spill. Støtte for mange skjermer ut i fra et relativt standard grafikkort vil også være aktuelt for bruk i for eksempel finansmarkedet og informasjonsskjermer i butikker.

Les om: