TEST: Zotac Zbox AD02 - Pc til tv-benken

TEST: Zotac Zbox AD02 - Pc til tv-benken

Zotac AD02 kan gjøre en god jobb som i tv-benken eller til storskjermen på møterommet.

Zotac zBox går inn i et segment der vi de siste par årene har sett mange pc-er med Intels Atom-prosessor – blant annet Asus Eee Box- og Acer Revo-serien. Zotac har også modeller basert på Intels Atom-prosessor, men Zbox AD02 skiller seg litt ut og gir litt bedre ytelse gjennom å benytte AMDs Fusion-prosessor.

LES OGSÅ:

TEST: Asus E35M1-M Pro - Klar med Fusion

Det mest nødvendige

Pc kabinettet har et volum på knapt én liter og tar liten plass. Med pc-en følger det også med et VESA-feste. Med dette kan man montere pc-en i veggfesteskruhullene bak på en tv. Mange skjermer har også VESA-feste, men noen benytter dette i utgangspunktet til å feste skjermfoten. Å løse selve pc-en fra VESA-festet er gjort i en håndvending.

Prosessoren er en AMD Fusion E-350. Denne har to kjerner på 1,6 GHz og en integrert Radeon HD 6310-grafikkprosessor. Grafikkprosessoren vil med den rette programvaren støtte akselerasjon ved avspilling av HD-video. For Intels Atom er produsentene avhengig av å benytte en dedikert grafikkprosessor, ofte Nvidia ION, eller et eget akseleratorkort for at HD-video skal gå flytende. Grafikkprosessoren støtter også DirectX 11. Spillmessig blir det imidlertid en ganske uaktuell løsning med mindre man snakker om svært enkle spill – eller eldre spill. For tilkobling av skjerm og tv har man DVI og HDMI.

Det er mulighet for opptil 8 gigabyte minne via to minnesokler. Det er DDR3 SO-DIMM-minnemoduler som benyttes. Dette er samme type minnemoduler som til bærbare pc-er. For intern lagring kan man benytte en 2,5-tommers harddisk eller SSD.

For nettverk har man Gigabit Ethernet for kablet nettverk og 802.11n for wlan. Av tilkoblinger til pc-en har man fire USB 2.0-porter og to USB 3.0-porter, samt eSATA-port. For lyd har man 7.1-kontroller og digital lydutgang via optisk SPDIF og HDMI.

LES OGSÅ:

Billigere Sandy Bridge-prosessorer

I praksis

Til generell applikasjonsbruk synes vi pc-er basert på både Atom og Fusion er i svakeste laget. Det hjelper imidlertid en del om en slik maskin utstyres med SSD i stedet for harddisk. Blir det imidlertid mer spesialiserte bruksområde kan det imidlertid være en god løsning – for eksempel til bruk i tv-benken til video- og musikkavspilling. I motsetning til medielinker vil man ved å bruke en pc med vanlige applikasjoner, som er funksjonalitet medielinker normalt sett ikke kan gi. Et eksempel kan være tjenester som Wimp og Spotify. Riktignok får man med disse tjenestene ikke et brukergrensesnitt som er direkte godt tilpasset tv-bruk, men det er langt bedre enn ingenting...

Videoavspillingsmessig klarte pc-en å håndtere det vi kastet på den, selv om prosessorbelastningen for en del av våre testfiler er litt høyere enn det vi har sett for Atom/ION-baserte løsninger. Her er det mulig AMD har en liten jobb som gjenstår når det gjelder optimalisering i driverene for Fusion-plattformen. Vi kan imidlertid ikke si annet enn at vi tror Zbox AD02 vil dekke behovene til de aller fleste på dette området meget bra. F.eks. på en 1080P x264-fil med relativt høy bitrate lå prosessorbelastningen i snitt på rundt 30 prosent. Bitratemessig var filen tyngre enn det de fleste vil spille av, men det viser også et overskudd i henhold til Blu-ray-avspilling med høy bitrate. For akselerasjon av avspilling er man avhengig av programvare/dekodere som støtter DXVA. Eksempler her er for eksempel PowerDVD eller Media Player Classic Home Cinema.

LES OGSÅ:

TEST: Boxee Box - Suverene Boxee Box

Et område der maskinen skuffer noe er wlan-ytelsen. Det er støtte for 802.11n, men mot de nettverkene vi prøvde maskinen mot fikk vi ikke mer enn 15-20 Mbps nedhastighet selv om det var relativt kort avstand til aksesspunktene. Opphastigheten var noe høyere. Fra samme plasseringene fikk vi relativt mye høyere ytelse ved bruk av usb-dongler for wlan. Det er kun støtte for 802.11n over 2,4 GHz, og ikke 5 GHz. Dette ikke uvanlig, og en prioritering som gjøres ut i fra pris. Fortsatt er det ikke så mange som har wlan-rutere/aksesspunkt som støtter 5 GHz.

Rekkevidden blir også noe svak – vi så i oversikten også bare et fåtall av de trådløse nettverkene vi har i området.

Vårt testeksemplar ble levert standard med viftejustering avslått i BIOS. Dette er noe man absolutt bør påse at er aktivert. Med dette aktivert er maskinen bortimot lydløs. AHCI for Serial ATA-kontrolleren var også avslått i BIOS. Spesielt om man bruker SSD er dette nå man bør påse er aktivert ettersom det påvirker både ytelsen og for en del SSD-er også Trim-støtten.

LES OGSÅ:

GUIDE: Stue-pc mer aktuelt

Konklusjon

Rent designmessig og i utførelse får man et litt «billig» inntrykk av Zbox AD02. Men så er det for så vidt også en ganske billig løsning. Designet på enheten er ikke like fint som for eksempel en del av Asus Eee Box-modeller. Skal man imidlertid ha pc-en skjult bak en tv eller en skjerm, eller litt gjemt i tv-benken, spiller dette liten rolle.

Ellers blir det en praktisk løsning som vi egentlig har lite å utsette på. Vi kunne ønsket bedre wlan-ytelse – til generelt nettbruk holder det, men til streaming av video med høyere kvalitet fra for eksempel NAS eller annen pc i nettverket kan wlan bli i knappeste laget. Det er imidlertid et element som også går igjen på mange andre pc-er i dette segmentet, samt medielinker. Skal man streame HD-video er kablet nettverk gjerne det beste.

Zbox Zbox AD02 leveres i to versjoner. Modellen vi har testet er Plus-versjonen – den leveres med 2 gigabyte minne og 250 gigabyte harddisk installert. I tillegg får man den levert uten dette slik at minne og disk må installeres selv. Installasjonen er enkel og unnagjort på få minutter. Hva man her bør velge kan man se ut i fra behovene man har og prisene. For mange tror vi uansett, selv om bruksområdet er ganske enkelt, at det kan være en fordel å oppgradere fra 2 til 4 gigabyte minne. Noe mer skulle sjeldent være hensiktsmessig i et slikt system.

Alt i alt – som en rimelig stue-pc eller en pc for enklere mer dedikerte oppgaver kan Zotac Zbox AD02 være et godt valg. Totalt sett foretrekker vi også her AMD Fusion E-350-løsningen framfor Intels Atom-plattform slik den er i dag.

LES OGSÅ:

TEST: A.C. Ryan Playon!HD2 - Rom for forbedringer