Thunderbolt-disker dramatisk raskere

Thunderbolt-disker dramatisk raskere

De første testene viser at Thunderbolt-disker er opptil 11,5 ganger raskere enn FireWire 800-disker.

Thunderbolt-baserte RAID-diskløsninger kan være dramatisk raskere enn FireWire-løsninger. Men de er også mye dyrere, fastslår Macworld USA i sin første testomtale av en Thunderbolt-løsning.

- Altfor dyr lisens

Samtidig meldes det at produsentene av disker og annet lagringsutstyr foreløpig kvier seg for å lage produkter med Thunderbolt-tilkobling. Grunnen er de høye lisenskostnadene, ifølge nettstedet Macstories.

Dette skal være hovedgrunnen til at det fortsatt er minimalt med Thunderbolt-produkter å få kjøpt, fire måneder etter at Thunderbolt-teknologien ble lansert.

En Thunderbolt-lisens, altså lisensen for å sette på en Thunderbolt-kontakt, koster nesten like mye som en rimelig disk, hevder nettstedet iLounge .

Thunderbolt-begrensninger

Apple har for øvrig nå lagt ut ny informasjon om Thunderbolt på sine nettsider . Apple har funnet frem til de 10 mest stilte spørsmålene om Thunderbolt og har lagt ut svarene på disse spørsmålene.

For eksempel gir Apple råd om at man ikke bør bruke kabel på mer enn to meters lengde når man ønsker å koble til en Thunderbolt-disk til pc-en eller Mac-en. Lengre kabel kan svekke ytelsen, heter det.

Apple fastslår også at man godt kan koble seg til Thunderbolt-enheter når man kjører Windows 7 på en Mac via Boot Camp. Men MacBook Pro-eiere må være obs på at PCI Expresscard-porten på maskinen da ikke fungerer når maskinen samtidig er tilkoblet en Thunderbolt-enhet.

Kvantesprang

Macworld Lab fastslår at Thunderbolt, med en teoretisk overføringshastighet på inntil 10 gigabit per sekund, representerer et kvantesprang i ytelse sammenlignet med både usb og FireWire.

Den første testen som Macworld Lab har foretatt av en Thunderbolt-basert diskløsning, er av Pegasus R6, en ekstern raid-løsning levert av Promise Technologies. Den eksterne Pegasus-løsningen finnes i to modeller: R4 med plass til fire disker og R6 med plass til seks disker. Macworld Lab testet en R6-løsning med i alt 12 terabyte lagringskapasitet, fordelt på seks to-terabyte-disker på 7200 o/min. Kabinettet har to Thunderbolt-kontakter.

Sammenligningsgrunnlaget var et SmartStor DS4600 Raid-system fra samme produsent, utstyrt med FireWire-kontakt. Begge testsystemene var satt opp som RAID 5.

Testen hos Macworld Lab ble gjort dels med en 15-tommers MacBook Pro med en Core i5-prosessor på 2,2 GHz og dels med en 27-tommers iMac med 2,7 GHz Core i5-prosessor.

På den såkalte AJA System Test oppnådde Thunderbolt-løsning et leseresultat på 566 megabyte i sekundet, noe som var 6,8 ganger raskere enn FireWire 800-løsningen. Skrivehastigheten var enda mer imponerende, 11,5 ganger raskere med Thunderbolt enn med FireWire 800.

Kopiering av en fil på to gigabyte fra den interne disken i iMac-en til RAID-løsningen gikk 30 prosent raskere med Thunderbolt enn med FireWire 800.

For moro skyld kjørte Macworld Lab også en test med USB 2.0 og FireWire 400. Thunderbolt-løsningen viste seg å være mer enn 20 ganger raskere på skriving av fil til disk via Thunderbolt enn med USB 2.0.

Les om:

Komponenter