Tidenes høst for Apple

Tidenes høst for Apple

Aldri før har det vært solgt så mange Mac-er og iPhones.

I går kveld la Apple frem selskapets kvartalsrapport og selskapet overgikk alle forventninger. Tallene var til og med bedre enn hva de mest optimistiske analytikerne hadde spådd på forhånd.

Omsetningen i fjerde kvartal i regnskapsåret 2009 var på 9,87 milliarder dollar (cirka 55 milliarder kroner), opp nesten to milliarder sammenlignet med samme kvartal i fjor. Nettoresultatet økte med en halv milliard og endte på hele 1,67 milliarder dollar (cirka 9,3 milliarder kroner).

For hele finansåret endte omsetningen på 36,5 milliarder dollar (cirka 203 milliarder kroner) med inntekter på 5,7 milliarder dollar (cirka 32 milliarder kroner).

Dermed har Apple hele 190 milliarder kroner stående inne på bok, noe som lover godt for produktutviklingen fremover.

- Vi er begeistret for å ha solgt flere Mac-er og iPhones enn i noe annet kvartal. Vi stiller sterkt til julesalget og har noen utrolig flotte produkter i vente for 2010, sa Apple-sjef Steve Jobs i en kommentar.

Ville etter bærbare Mac-er

Apple solgte 3,05 millioner Mac-er i løpet av selskapets fjerde kvartal for 2009. Dette representerer en vekst på 17 prosent i forhold til samme periode i fjor. Av dette utgjør 74 prosent bærbare maskiner, noe som er en økning på 36 prosent fra fjoråret.

3,05 millioner solgte Mac-er er for øvrig rekord for Apple. Den forrige rekordet satte selskapet i fjerde kvartal i fjor, med 2,61 millioner solgte Mac-maskiner.

- Dette var bærbarets kvartal, sa Tim Cook, Apples driftsdirektør i en konferansesamtale mandag.

En av årsakene til dette var at Apple satt ned prisene på de bærbare Mac-ene i juni. Ifølge Cook var også salget av Snow Leopard bedre enn forventet, med dobbelt så mange solgte Snow Leopard-oppgraderinger i løpet av operativsystemets fem første uker i salg sammenlignet med forrige versjon av Mac OS (X 10.5 Leopard).

iPhone opp og iPod ned

Apple solgte videre 10,2 millioner iPod-er i samme periode, noe som er et fall på 8 prosent. iPod touch er imidlertid populær som aldri før, og solgte dobbelt så mye som forrige kvartal.

Når det gjelder iPhone solgte selskapet ikke mindre enn 7,4 millioner enheter i kvartal fire, tilsvarende en vekst på syv prosent i forhold til samme periode ifjor. Tallet er ventet å øke ytterligere når Apple starter salg av iPhone i Kina senere denne måneden. Det var knyttet stor forventning til salgstallene for iPhone ettersom Apple har hatt store problemer med å møte etterspørselen på nye iPhone 3GS verden over.

Nesten halvparten (46 prosent) av Apples omsetning i dette kvartalet bestod av salg i utlandet (utenfor USA). Og det er også gledelig å se at fortjenestesmarginen øker igjen.

For hele finansåret 2009 sett under ett steg omsetningen med 12 prosent, og fortjenesten økte med 18 prosent. Hørte vi noen si finanskrise?

Apple åpner forøvrig to Apple-butikker i Europa i november, den ene i Louvre-museet i Paris.

Les om: