Tidenes raskeste Intel-prosessor

Tidenes raskeste Intel-prosessor

Sekskjerneprosessoren i7-990X er Intels raskeste til stasjonære pc-er noensinne.

På mandag begynte Intel å levere sekskjerneprosessoren Core i7-990X Extreme Edition, som er en 3,46 gigahertz Westmere-basert prosessor designet for brukere som stiller ekstra krav til ytelse - blant annet for videobehandling, bildebehandling og spill.

Prosessoren er en oppgradert utgave av eksisterende Core i7-980X som kom på markedet i fjor vår og var Intels første sekskjerneprosessor. Denne hadde en klokkefrekvens på 3,33 GHz, mens det for 990X altså er en økning til 3,46 GHz. Prosessoren har 12 megabyte hurtigbuffer og kan på det meste ha et strømforbruk på 130 watt - dette det samme som forgjengeren.

LES OGSÅ:

TEST: Intel Core i7-980 - Intel med sekskjerneprosessor

Intel mener prosessorens overklokkingsegenskaper kan appellere til ihuga spillere, 3D-kunstnere og medieentusiaster, skrev selskapet i en blogg på mandag. I tillegg til manuell overklokking støtter brikken Turbo Boost, som kan dra opp farta til så mye som 3,73 gigahertz, avhengig av strømforbruk/varmeutvikling og hvor mye ytelse en applikasjon trenger.

Prosessoren er med LGA1366-grensesnitt, som er det samme som første generasjon Core i7-prosessorer. Dette betyr blant annet at de som kjøpte pc med Core i7 tilbake til høsten 2008 skal kunne oppgradere pc-en med den nye prosessoren. Dette kan imidlertid forutsette at hovedkortprodusenten har kommet med BIOS-oppgraderinger som gir støtte for prosessoren. Hovedkortene som benyttes er med Intels X58-brikkesett, og man er dermed ikke berørt av problemene som Intel har hatt med hovedkort til de nye Sandy Bridge-versjonene av Core i5 og i7.

Priser for Core i7-990X er i skrivende stund ikke kjent. Core i7 980X koster i dag cirka 7 500 kroner i løssalg. Skal vi gjette vil 990X komme inn på markedet med tilsvarende eller litt høyere pris, samtidig som man ser en prisreduksjon fra tidligere modeller.

Våre tidligere tester har vist at den reelle effekten ved en overgang fra fire til seks kjerner for de færreste har noen stor betydning for ytelsen. Bakgrunnen for dette er at det er få vanlige applikasjoner som er såpass godt optimalisert at alle kjernene effektivt blir utnyttet. For brukere som jobber med blant annet videoenkoding, 3d-rendering og andre tallknusingsoperasjoner, eller har mange aktive prosesser kjørende samtidig, kan det være gevinst med sekskjerneprosessorer.

LES OGSÅ:

TEST: AMD Phenom II X6 - Billig sekskjerner?

Les om: