TIPS: Cd og dvd med MacBook Air

TIPS: Cd og dvd med MacBook Air

MacBook Air kommer uten optisk stasjon, men det finnes måter å lese av cd-er og dvd-er på likevel.

MacBook Air er en slank og hendig bærbar. Mye skyldes at det ikke finnes noen optisk lagringsenhet, det vil si cd/dvd-stasjon.

I senere tid har behovet for cd-er og dvd-er blitt mindre, så mange vil kunne bruke Air-maskinen helt fint uten den optiske enheten. Det finnes likevel situasjoner hvor det hadde vært mest praktisk med. Heldigvis finnes det (flere) løsninger for dette.

Ekstern enhet

Det enkleste alternativet er å kjøpe en ekstern usb-basert dvd-stasjon. Apple tilbyr dette i form av sin USB SuperDrive til 649 kroner. Du bare plugger den i usb-porten på din MacBook Air, så fungerer det som en helt vanlig optisk enhet. Du kan spille av dvd-filmer, spille av og brenne cd-er med iTunes og installere programvare som er kompatibelt med Mac-en din.

Apple er selvsagt ikke eneste løsning her. Gå til din foretrukne elektronikkforhandler og sjekk om de har en ekstern dvd-stasjon. I en nettbutikk er det som regel en ekstern dvd-brenner du skal søke etter. Her vil du antagelig finne flere eksterne lesere som er kompatible med Mac-en din, og de fleste vil trolig koste langt mindre en Apples alternativ.

Dvd- og cd-deling

Hvis du har tilgang til en annen Mac som har en optisk lagringsenhet, har du plutselig noen flere muligheter. I en slik situasjon kan du benytte deg av såkalt "DVD- og CD-deling" dersom du ønsker å installere programvare (annet enn Mac OS) eller kopiere filer fra plater. Det fungerer på følgende måte:

Først må du påse at dine to Mac-er er koblet til det samme lokale nettverket.

På den Mac-en som har den optiske stasjonen (ikke din MacBook Air) start Systemvalg, gå til Deling og skru på alternativet "DVD- og CD-deling". Som standard er "Spør meg før andre få tilgang til DVD-stasjonen min" aktivert. Hvis du er bekymret for at andre på nettverket skal få tilgang til platene i den optiske stasjonen på Mac-en din, la dette valget være aktivert.

Gå så til din MacBook Air, åpne et Finder-vindu og se etter oppføringen Ekstern plate i venstre sidelinje. Hvis du velger den, vil du få opp maskiner på lokalnettverket ditt som har en optisk stasjon. På Mac-en med den optiske stasjonen, sett i en cd eller dvd.

Tilbake på din MacBook Air og - i vinduet for Ekstern plate - dobbeltklikk på navnet til Mac-en med den optiske enheten. Du vil se et ikon for platen. Dobbeltklikk på ikonet og du vil få opp innholdet.

På dette tidspunktet kan du jobbe med platen akkurat som den var satt inn i Mac-en du nå bruker - du kan installere programvare eller kopiere filer fra platen til din MacBook Air. Merk at fordi den overfører data over et nettverk i stedet for direkte fra platen til disken, vil det sannsynligvis ta lenger tid å flytte de dataene.

Lag diskfiler

Selv om denne delingsmuligheten betyr at du ikke trenger å kjøpe en ekstern leser, er den ganske begrenset. Du kan ikke spille av dvd-filmer eller lyd-cd-er; kopibeskyttede plater (for eksempel spill) vil ikke fungere og du kan ikke installere Mac OS fra en ekstern plate. Funksjonen er der i tilfelle du absolutt trenger å installere programvare eller kopiere data.

Noen andre muligheter? Jada. Du kan kjøpe filmer du ikke allerede eier fra iTunes Store eller strømme filmer fra Netflix dersom du har et slikt abonnement. Og dersom du har en annen Mac med en optisk lagringsenhet, kan filmer, tv-serier du eier på dvd, rippes med HandBrake.

Dersom du har en annen Mac med en optisk enhet, kan du lage en diskfil og kopiere den til din stasjonsløse Mac. For å gjøre det, sett platen i den andre Mac-ens optiske enhet, start Diskverktøy (fra /Programmer/Verktøy). I venstre sidelinje i Disktverktøy, velg platen. Gå til menyen Arkiver, velg Ny og så Diskfil fra navnpåplate. I boksen som dukker opp, velg diskfilformat "DVD/CD-master" og kryptering "ingen". Klikk til slutt på Arkiver.

Diskverktøy-programmet vil bruke litt tid på å lage diskfilen. Når den har blitt opprettet, kopier filen til din MacBook Air over nettverket, dobbeltklikk på den for å starte den opp og kjør den som om den var den opprinnelige platen.

Les om:

Komponenter