Tips: Ordrette Google-søk

Tips: Ordrette Google-søk

Glem alt du har lært om å bruke plusstegnet når du skal søke på Google. Bruk den nye verbatim-funksjonen i stedet.

Nylig forklarte utviklingsteamet bak Google-søk i et blogginnlegg om at bruk av plusstegnet er en av de største misforståelsene ved hele søketjenesten.

Brukere tror at de får et langt nøyaktigere søkeresultat fordi de opplyser hvilke ord som må være med, men det er dessverre ikke tilfellet. I stedet ender veldig mange opp med å få et langt mindre nøyaktig svar enn om de hadde tatt bort plusstegnet.

Google oppfordrer alle som er storbrukere av plusstegnet til å droppe plusstegnet til fordel for anførselstegnet i stedet. Det vil i de aller fleste situasjoner føre til et langt mer presist søkeresultat.

Men noen ganger strekker ikke selv anførselstegnet til. Dette skyldes visse automatiske forbedringer som søkemotoren i Google gjør når brukeren taster inn tekst. Forbedringer som autokorrektur, resultat basert på lokasjon, prioritering av sider du kan like, basert på din tidligere søkehistorie og så videre, kan i visse tilfeller føre til et mindre nøyaktig søkeresultat.

Verbatim

Derfor har Google utviklet en ny søkefunksjon kalt Verbatim. Den nye funksjonen er myntet på brukere som ønsker å søke med anførselstegn, men med samtlige automatiske forbedringer skrudd av. På en måte kan du si at den nye funksjon er en tidsmaskin tilbake til hvordan Google opprinnelig var.

Du finner den nye funksjonen i kolonnen til venstre på resultatsiden. Du må først trykke på lenken som heter «More search tools» under avsnittet «Any time». Deretter må du trykke på lenken som heter Verbatim.

I skrivende stund er tjenesten ikke tilgjengelig for Google-brukere som har oppgitt norsk som sitt standardspråk. Vi håper at Google har fått lansert tjenesten for sine norske brukere når du leser dette. Men skulle du likevel ikke se funksjonen, anbefaler vi at du endrer språkinnstillingene fra norsk til engelsk. Dette gjøres ved å trykke på menyvalget som heter Innstillinger under søk. Du finner dette valget ved å trykke på tannhjul-ikonet øverst til høyre i skjermen.

PS! Bruker du den nye verbatim-funksjonen, trenger du ikke å pakke søkeordene dine i anførselstegn. Det gjør den nye funksjonen automatisk for deg.