Tips til bedre batterier

Tips til bedre batterier

Apple tar batterier veldig seriøst. Det burde du også.

Apple er en av ytterst få pc- og elektronikkprodusenter som designer sine egne strømforsyninger og batterier.

Og med god grunn: Vår opplevelse og bruk av disse enhetene, som ofte er bærbare, er direkte relatert til hvor lenge de kan yte uten å måtte være koblet til en strømforsyning.

Og Apple leverer. Mange ble overrasket over hvor lenge en iPad klarer å yte uten å måtte inn til lading. Men selv en vanlig iPod har imponerende lang batterilevetid. Det samme gjelder for iPhone og Apples bærbar-serie - riktignok noe avhengig av bruk.

Les også: Hvordan bytte batteri i 17" MacBook Pro

Men Apple gjør en del valg som ikke nødvendigvis er populære blant alle. De fleste av Apples mobile enheter har innebygde batterier som ikke kan skiftes av sluttbrukeren. Men til gjengjeld har Apple virkelig optimalisert ytelsen for disse ved å utnytte plassen fullt ut.

Et batteris levetid og varighet har også en direkte miljøkonsekvens, noe Apple har bevist gjentatte ganger at de tar på alvor. Derfor er det ikke så rart at Apple nå har valgt å levere en egen batterilader for AA-batterier som benyttes i deres trådløse tastatur, mus og Magic Trackpad.

Les også: Apple lanserer batterilader

Ser man på bærbare Mac-er, har batteriene i de senere generasjoner gått fra 300 til 500 ladesykler. I dagens Unibody-serie av MacBook Pro-modeller lover Apple opptil 1000 ganger lading. Men det er en rekke faktorer som påvirker dette.

Apples bærbar-batterier har innebygde sensorer som kommuniserer med prosessorenen om deres tilstand. Dette for å optimalisere ladetid og levetid. Men det finnes bedre måter å lade batteriene enn andre.

Batteriet må kalibreres på nytt av og til for at batteritid og -prosent som vises på skjermen skal bli nøyaktig og for at batteriet skal gi best mulig ytelse. Du bør utføre denne kalibreringen første gang du bruker datamaskinen og deretter regelmessig med noen få måneders mellomrom etter det.

Les også: iPhone-ladekabel alltid med deg

Hvis du vanligvis har den bærbare Apple-maskinen koblet til vekselstrøm og sjelden bruker batteristrøm, bør du foreta denne kalibreringen én gang hver måned. Du kan laste ned en iCal kalender-påminnelse fra Apple for bærbare her og for iPod her .

Pass også på å ikke utsette maskin og batterier for spesielt lave eller høye temperaturer. Dette er spesielt aktuelt om sommeren. Batteriene tåler ikke temperaturer over 35 grader celsius, og kan begynne å svelle opp og dermed umuliggjøre bruk av tastatur eller trackpad.

Les også: Erstatter iPad om batteriet dør

Et hendig lite program fra Binary Tricks kalt Watts hjelper deg med å kalibrere og optimalisere batteriene i en bærbar Mac. Programmet kjører diskret i bakgrunnen i menylinjen, og påkaller din oppmerksomhet ved behov. Støtte for Growl er innebygget.

Kalibreringen består av en rekke trinn som inkluderer fullading, kjøring under nettstrøm, samt komplett utlading etter en gitt tid. Oppsett av Watts er lekende lett.

Watts gir også informasjon om batteriets design, forventet ytelse og levetid samt utførte ladesykler. I tillegg kan du få utvidet informasjon om batteristatus i menylinjen.

Les også: Slik varer MacBook-batteriet i 32 timer

Watts koster rundt regnet 45 kroner, noe som kan vise seg å være en god investering dersom batteriet ditt kan brukes lengre enn uten regelmessig pleie. Et nytt batteri er dyrt, og koster fra 1100 kroner.

Du kan kjøpe - samt laste ned en demoversjon av Watts med 60 dagers fri bruk - her .

Du kan lese mer om Apples batterier her . Du kan se en Apple promovideo om deres batteridesign under.

Les om:

Komponenter