TIPS: Unngå tilkoblingstrøbbel

TIPS: Unngå tilkoblingstrøbbel

Mange nye bærbare pc-er kommer uten den gamle VGA-kontakten, og dermed risikerer du å ikke få koblet pc-en til projektoren. Utstyrer du møterommet riktig, slipper du unødvendig frustrasjon.

Veldig mange av projektorene som finnes på møterom rundt om i norske bedrifter har kun VGA-inngang – eventuelt videoinnganger (for eksempel kompositt) i tillegg. Samtidig kommer stadig flere nye bærbare pc-er helt uten VGA-kontakt, men med en DisplayPort- eller HDMI-kontakt i stedet.

Mac-brukere har lenge vært vant til å måtte finne seg i å drasse rundt på diverse overganger for å få koblet Mac-en sin opp mot projektorer, men nå kommer også nye ultratynne bærbare pc-er med Windows uten VGA-kontakt. Tatt i betraktning at VGA er en eldgammel analog standard som gir dårligere bildekvalitet enn for eksempel HDMI, DVI eller DisplayPort, var det strengt tatt på tide – selv om det kan by på enkelte problemer i en overgangsperiode.

Skal du kjøpe inn ny projektor til møterommet, bør du sørge for å kjøpe en fremtidsrettet projektor som i hvert fall har HDMI – gjerne også DisplayPort, og eventuelt DVI. Dessverre er utvalget projektorer som har DisplayPort foreløpig litt begrenset, men du får kjøpt overganger – for eksempel fra Mini DisplayPort til HDMI (aktuelt for Mac-brukere).

Finner du ikke en egnet projektor som har både HDMI og DisplayPort, bør du kjøpe inn noen overganger du kan ha liggende på møterommet. Kjøp også inn overganger fra DVI til HDMI.

Styringssystemer

Vil du ha full kontroll på lyd, lys og bilde, kan du investere i et styringssystem til møterommet.

Crestron har for eksempel en produktserie som heter Digital Media, som gjør det enkelt å koble til alle mulige typer signalkilder – enten det er HDMI, DVI, DisplayPort, VGA, S-Video, komponent eller kompositt. I tillegg til å takle mange ulike signalkilder, har denne typen styringssystemer også den fordelen at det er lettere å veksle mellom signalkildene – for eksempel mellom å vise bilde fra pc eller iPad og video fra for eksempel DVD eller Blu-ray.

Selv om du ikke går så langt som å investere i et stort og avansert styringssystem, kan det være en fordel å i hvert fall legge opp fast kabling frem til møtebordet.

Det finnes mange forskjellige koblingsbokser for møtebord, som for eksempel søyler som stikker opp eller koblingsbokser som sitter under et deksel i møtebordet. Koblingsboksen kan inneholde tilkoblinger for både strøm, lyd og bilde. Har den de mest vanlige kontaktene, som VGA og HDMI, slipper du løse overganger som gjerne blir borte.

Les om: