Total kontroll

Total kontroll

Test: Logitech er endelig klar med sin nye universelle fjernkontroll. Nå begynner det å likne noe.

Logitech har gradvis bygget ut sitt utvalg av universelle fjernkontroller og Harmony 1000 er den foreløpige toppmodellen. Tidligere modeller fra Logitech har blitt svært godt mottatt og etter hvert som Logitech har utviklet konseptet er det blitt riktig så bra.

LES OGSÅ: Test av Logitech Harmony 895

LES OGSÅ: Kaoskontroll ga kaos

Den store databasen

Logitech har kjørt en noe annen tilnærming til fjernkontroller enn mange andre. Selskapet har i løpet av de par siste årene bygget opp en database av enheter som er direkte imponerende. I begynnelsen var den kanskje noe tynn og det manglet en del viktige aktører og modeller, men nå er denne blitt såpass bra at du skal ha et meget spesielt oppsett for at du ikke skal finne det du leter etter.

Nå baserer ikke Logitech seg utelukkende på sin egen base av enheter. det er også fullt mulig å benytte en allerede eksisterende fjernkontroll til å lære opp sin nye universelle Logitech-enhet. Dette er en stor fordel for de av oss som har et noe intrikat oppsett.

Oppsett

Selve installasjonen av denne enheten er i sin helhet internett-basert. Du kobler den opp mot en pc eller Mac ved hjelp av den medfølgende usb-kabelen. Deretter ender du automatisk i Logitechs oppsettside på nettet. Derfra er det rimelig rett frem etter nesen. Du svarer på en rekke spørsmål angående utstyret du har og hvordan du vil det skal fungere. Når dette er gjort overføres informasjonen til fjernkontrollen.

For dem med standardoppsett og de normale fire til fem enhetene fungerer dette greit. Undertegnede har åtte forskjellige enheter og da blir det hele litt mer problematisk, men det går. Blant annet har man to forskjelllige dekodere, en for satellitt og en for kabel, den siste med innebygget harddiskopptaker. I tillegg kommer den vanlig dvd-spiller, Blu-ray-spiller samt en HD DVD-spiller. Når dette kombineres med en Media Center PC og en ganske avansert receiver blir det litt for komplisert. Et av problemene er at ikonene på den store skjermen blir like for alle dvd-enhetene. Da må disse modifiseres rett og slett for å se forskjell. Det blir fort omfattende, men det går med litt tålmodighet.

Bruk

Med et standardoppsett burde alt gå rimelig smertefritt, men vårt oppsett byr som sagt på en del utfordringer. Dette gjør at du blant annet må inn å se litt på sekvensiering. Når du setter opp Harmony 1000 lager du såkalte aktiviteter. Disse kan være «Se på TV», «Se DVD» etc. I enkelte av disse er rekkefølgen ting aktiviseres i forholdsvis viktig for at alt skal fungere. Dette kan kreve en nærmere kikk på selv oppsettet og kan ta litt tid. Med dette unntaket fungerte det meste svært så bra.

Hvis du skal kontrollere en enhet separat sier det seg selv at det kan bli trangt på den 3,5 tommers store trykkfølsomme skjermen. Dette ordner Logitech ved at man ender opp med flere sider med knapper som man kan bla seg gjennom. Selv om det er et lite sett med viktige knapper som volum, kanalskifter etc. krever avansert betjening av for eksempel vår Sony STR-DA5200ES ti sider med knapper på skjermen. Dette blir litt i overkant festlig. Likevel er det fullt mulig å håndtere dette, det krever bare litt tilvenning.

Konklusjon

Med en pris på rundt 3 000 kroner er dette ingen billig fjernkontroll. Sammenlikner man med andre universelle fjernkontroller med noenlunde samme funksjonalitet er den imidlertid slett ikke overpriset. Et annet stort pluss er at man kan sette den opp selv uten å ha en doktorgrad fra teknisk universitet. Det har blitt et langt mer harmonisk familieliv etter at mine åtte forskjellige fjernkontroller nå er blitt erstattet av bare én.

Logitech Harmony 1000


LES OGSÅ: Fet fjernkontroll for Vista

LES OGSÅ: En fjernkontroll for alle