Trådløs iPod med fingerstyring

Trådløs iPod med fingerstyring

Den nye generasjonen av iPod styres med fingrene på skjermen, som iPhone.

Apple har lansert neste generasjon av musikk- og videospilleren iPod. Nykommeren heter iPod touch og betjenes ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen, akkurat som Apples mobiltelefon, iPhone.

iPod touch er dessuten utstyrt med trådløs nettverksløsning som støtter 802.11 b og g.

Samtidig har Apple fornyet resten av iPod-familien. Den nye toppmodellen, som kan fås med disk på 80 eller 160 gigabyte, har fått navnet iPod classic. Den er tynnere enn den forrige generasjonen av disk-baserte iPoder og har plass til opptil 40 000 musikklåter.

iPod nano har fått større skjerm og kan nå også vise video og brukes til dataspill. Den nye skjermen er på to tommer, opp fra halvannen tomme, og oppløsningen er økt fra 176 x 132 piksler til 320 x 240 piksler.

Den lille iPod shuffle ha gjennomgått moderate endringer og fås nå i sølv, grønt, rødt, purpur og blått. En rød modell skal være med på å finansiere kampen mot sykdommer blant fattige i Afrika.

iPod touch

Apple hadde som vanlig greid å skape store forventninger foran lanseringsshowet i San Francisco. Det viste seg å bli en forholdsvis moderat oppdatering av iPod-familien.

Den største nyheten var iPod touch, som ser ut til å være basert på mye av teknologien fra Apples første mobiltelefon, iPhone. Den betjenes med fingeren mot skjermen, en 3,5-tommers skjerm med symboler for kalkulator, kontaktliste, klokke, kalender og oppsett.

Den skiller seg fra iPhone ved at den mangler telefonimuligheter og er åtte millimeter tynnere. Takket være innebygd trådløst nettverk kan den imidlertid brukes til å surfe på internett.

iPod touch kan bestilles nå og blir sendt ut til kundene innen 28. september, lover Apple Store.

iPod touch kommer i to varianter, med åtte eller 16 GB lagringsplass, og batteriet skal holde for 22 timers musikkavspilling og fem timer med video, ifølge Apple-sjef Steve Jobs.

Den vil etter planen være tilgjengelig i løpet av september, med en pris på 2 490 kroner for 8 GB og 3 290 for 16 GB-modellen.

En annen nyhet fra Apples lansering i denne runden var funksjonalitet for å lage ringetoner til mobiltelefon av musikken fra iTunes. Musikk som egner til å lage ringetoner av, er merket med et bjellesymbol.

I skrivende stund er det uklart om ringetonemakeren kan brukes på musikk som ikke er kjøpt via iTunes Store.