Tregt Mac-marked i Norden

Tregt Mac-marked i Norden

Apples sliter med sine Mac-er i bedriftsmarkedet.

Apples produkter har blitt hypet enormt de siste årene, og i det siste har også selskapets datamaskiner fått oppgang i salget. I alt økte salget av maskiner med 44 prosent mens omsetningen steg med 47 prosent i forhold til fjoråret. Men i Norden la kundene vente på seg, skal vi tro det svenske analysebyrået IT Research.

Tross global suksess er verken Macbooks eller iMacs veldig synlig på salgsstatistikkene i Norden.

Leder av analyseselskapet, David Larsson, sier at Apple fortsatt ligger på rundt tre prosent av pc-markedet i Danmark og Norge. I Sverige har selskapet en markedsandel på fire prosent, mens det finske markedet er minst preget av Apple. Her har selskapet under to prosent av markedet, skriver det danske nettstedet Comon.

- Det er slett ikke så lett å øke markedsandelen på pc-markedet. Dessuten har det kommet mange nye ultramobile bærbare i løpet av våren, og Apples maskiner er dyre. De er for dyre til at de kan vokse mye i markedsandel, men målt i omsetning i kroner vil de da sikkert få en pen vekst, sier Larsson.

Han mener at Apples problem ligger mest i bedriftsmarkedet.

- På forretningssiden er det vanskelig for Apple å komme på banen. Her er servere, service og tilleggsutstyr avgjørende, det er ikke nok å ha noen smarte bærbare. Men på forbrukermarkedet vil vi se en vekst for Apple, mener han.

Den største Appleforhandler i Norden, islandsk-eide Humac, melder derimot at også interessen i bedriftsmarkedet er økende.

Komponenter