Tripler antall kjerner per prosessor

Tripler antall kjerner per prosessor

Den nye Fusion-arkitekturen til AMD skal gi mindre, kraftigere og mer energieffektive prosessorer.

AMD la denne uken frem sin prosessor-roadmap for de neste to årene, med flere nyheter rundt selskapets nye Fusion-arkitektur. Denne mikroarkitekturen kombinerer en hovedprosessor fra AMD med en grafikkbrikke fra ATI på en enkelt silisiumbrikke, noe selskapet kaller for en APU (application processing unit).

Dette gjør det mulig med mye mindre prosessorer enn dagens modeller og vil ifølge AMD gi høyere ytelse. AMD vil lansere nye APU-er hvert år. Den nye arkitekturen er mulig takket være AMDs oppkjøp av grafikkprodusenten ATI for rundt 5,4 milliarder dollar i 2006. Tidligere i år ble aktivitetene i de to selskapene slått sammen, og AMD skilte også ut produksjonen for å kunne kutte ned kostnader og fokusere på brikkedesign. AMD mener Fusion vil bidra til å endre industrien.

Lavere strømforbruk

Blant de nye Fusion-baserte x86-prosessorkjernene som vil bli lansert i 2011 er Bulldozer og Bobcat.

Bulldozer vil bli brukt i Fusion-prosessorer for servere, stasjonære og bærbare maskiner. Opteron 6200-serien (kodenavn Interlagos) leveres med 12 eller 16 kjerner. Opteron 4200-serien vil være utstyrt med seks eller åtte kjerner. Bobcat vil derimot brukes i APU-er rettet mot slanke og minibærbare pc-er som krever lavere strømbruk og høy fleksibilitet, og er ment å klare seg med så lite som 1 watt.

I 2011 vil AMDs første Fusion-baserte bærbare være tilgjengelig på markedet. Sabine er navnet på selskapets nye bærbarplattform for massemarkedet, som vil bestå av en firekjerners APU med kodenavnet Llano, den første i det som skal bli en ny produktserie.

For rimeligere enheter der lavt strømforbruk er viktig planlegger AMD en ny plattform under navnet Brazos, som vil være utstyrt med en Bobcat-basert APU kalt Ontario. For høyytelsesmaskiner planlegger AMD en åttekjerners Bulldozer-basert modell med kodenavnet Zambezi, som også skal være tilgjengelig i 2011.

Neste års bærbare

AMD annonserte også sine konkrete planer for sine nye prosessorer i 2010, som alle vil produseres med 32-nanometerteknologi.

Av produkter som vil være tilgjengelige allerede neste år annonserte AMD sine første firekjernersprosessorer for bærbare pc-er under kodenavnet Danube. Disse prosessorene vil gi syv eller flere timers batteriliv. AMD har også planer om en tredjegenerasjons plattform for tynne og lette plattformer under navnet Nile, som vil gi tilsvarende batteritid som Danube.

For servermarkedet vil selskapet lansere to nye plattformer som vil selges under Opteron-merket. Den ene er Maranello, som vil bestå av et nytt brikkesett og en ny åtte- og 12-kjerners prosessor kalt Magny-Cours, eller Opteron 6100. Den andre er San Marino, med et nytt brikkesett og den nye fire- eller sekskjerners Lisbon Opteron 4100. Tanken er å lansere en prosessor med lavere energibruk som kan brukes for eksempel cloud-baserte miljøer.

Selskapet annonserte også sine nye plattformer for høyytelses stasjonære maskiner, som vil lanseres i første halvdel av 2010. Leo vil bestå av en sekskjerners Athlon-prosessor, mens Dorado er en to-, tre-, eller firekjerners prosessorserie med integrert grafikk.

LES OGSÅ: Brikkesalget slår forventningene

Les om: