Tror nettbrett bremser pc-salget

Tror nettbrett bremser pc-salget

Gartner nedjusterer prognosene for pc-salget etter nettbrett-suksess.

Ipad og andre nettbrett forventes å spise markedsandeler fra pc-er, mener Gartner. Analysehuset nedjusterer nå prognosene for det globale pc-salget neste år, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

I år spår Gartner at 352,4 millioner pc-er blir solgt, 14,3 prosent mer enn i 2009. Tidligere var spådommen at salget ville øke 17,9 prosent. Forskningsdirektør Ranjit Atwal i Gartner forklarer nedgangen i etterspørsel med økende interesse for nettbrett.

- På lang sikt forventes det at nettbrett tar rundt ti prosent av markedsandelene til pc innen 2014, sier han.

Mobile alternativer

En av Gartners mange andre forskningsdirektører, George Shiffler, understreker at pc fortsatt vil være nødvendig for bedriftene, men at veksten vil bli mindre – og da ikke bare på grunn av nettbrett.

- Økonomien er fortsatt sårbar, og både forbrukere og bedrifter tenker nøye gjennom alle investeringer. Et svakt arbeidsmarked gir usikre økonomiske utsikter, og får folk til å holde et stramt grep om lommeboka, ifølge Shiffler.

Med få eller ingen kroner å bruke på it-utstyr, tror Gartner at forbrukere og bedrifter heller ser mot rimeligere, mobile alternativer som nettbrett og smarttelefoner heller enn tradisjonelle pc-er.

Blir tilleggsprodukter

- Pc-markedets vekst vil bli påvirket av enheter som muliggjør bedre konsumering av innhold mens du er på farten, slik som nettbrett og neste generasjons smarttelefoner, mener forskningsanalytiker Raphael Vasquez.

Gartner-analytikeren tror slike enheter vil bli omfavnet som tilleggsprodukter, om ikke erstatningsprodukter for pc-er, der lyd og lettere databruk trengs.

- Trolig vil den skrivebordsbaserte pc-en på sikt bli negativt påvirket til fordel for virtuelle skrivebord via server, som kan brukes av andre enheter som tynnklienter.

Les om:

Komponenter