Tror på rask Windows-adopsjon

Tror på rask Windows-adopsjon

Windows Server 2008 lanseres i Norge i dag. Forbedringene er mange, og Microsofts Morten Jenssen tror på rask adopsjon.

Det er mange forbedringer i Windows Server 2008 som ble lansert 27. februar i USA, og i Norge i dag. Operativsystemet er ikke en forbedret versjon av Windows Server 2003, men et helt nytt maskinmiljø. For de virksomhetene som allerede benytter Windows Vista som brukermiljø, føles endringene mindre siden Vista og Windows Server har felles kodegrunnlag.

For fagfolk som har deltatt i beta-programmet, er ikke tilvenningen stor siden de har fått det gradvis, men for mange mindre og mellomstore virksomheter representerer Windows Server 2008 en utfordring. Det medfører at mange vil vente.

En av grunnene er at virtualiseringen, Hyper V, først kommer i sin endelige form til sommeren. Selv om Microsoft er sent ute i forhold til Vmware, representerer Vmwares virtualisering en ekstra kostnad, mens Microsofts er en funksjon i maskinmiljøet.

- Det er mange små avanserte bedrifter som til nå ikke har tatt i bruk virtualisering. De vil dra nytte av virtualiseringen i Windows Server 2008, sier Nina Sundberg, direktør for Server og plattform i Microsoft Norge.

LES OGSÅ: Test Microsoft Hyper-V

Det nye programvaremiljøet er en del av Microsofts "dynamiske it-visjon". Den omfatter utfordringene smidighet kombinert med håndtering av kompleksitet, adgangskontroll og sikring av informasjon, bidrag til å skape forretningsverdi og sikring at it-fagfolkene ikke blir som skomakerens barn, uten sko.

- Serverne synes å fordoble seg kontinuerlig. Det gjør at de må settes opp om igjen og om igjen, sier Morten Jenssen, produktspesialist i Microsoft.

Maskinmiljøet er forberedt for fremtidige krav med IPv6 for datakommunikasjon og bruk av 64 bit for bearbeiding med dagens 64 bit prosessorer. 10 Gigabit Ethernet kan benytte ip-pakker på 6 MB.

Best nytte får man av Windows Server 2008 ved å benytte nye fellesmaskiner som kan erstatte mange gamle, ved å kjøre mange applikasjoner samtidig. Å fortsette med en 32 bit-versjon er lite hensiktsmessig ved fremtidig bruk av virtualisering. Windows Server 2008 er det endelige farvel med 32 bit, selv om det vil ta tid før alle applikasjonene og programvaremodulene er tilpasset, men mange tekniske drivere er klare på grunn av Microsoft Vista.

LES OGSÅ: Åtte nye Windows-servere

- Nå mener jeg at vi har den beste plattformen for kjøring av web-applikasjoner, sa Steve Ballmer, toppsjef i Microsoft på lanseringen i Los Angeles.

Det er IIS, Internet Information Server som har blitt totalt omskrevet som komponenter. I tillegg til web-miljø fremheves sikkerhet, virtualisering og forretningsanalyse som salgsargumenter for Windows Server 2008.

Nå blir administrasjonen av mange maskiner enklere. Fagfolkene får ikke et grafisk miljø, men må kunne det de gjør ved å benytte kommandolinjen. Det er oppsettene og funksjonaliteten som er bedret i Server Manager, Powershell og Deployment Services.

For en rekke oppgaver trengs ikke all funksjonaliteten. Derfor har Microsoft redusert koden i Server Core.

- Med Server Core installeres ikke alt, bare det som trengs. Bruken defineres av roller, forklarer Morten Jenssen.

LES OGSÅ: Microsoft kårer årets geek

PKI vil virke enklere med Active Directory Certificate Services. Nå kan en rekke alternative krypteringsalgoritmer brukes. Bitlocker kan sørge for å kryptere alle dataene på platelagrene.

Brannmuren kan kontrolleres av gruppepolitikken. Den virker nå begge veier. Data som prøves flyttet ut av virksomheten kan stoppes. Brukermaskiner som ikke svarer til bedriftskravene, blir satt i karantene og får ikke tilgang ved bruk av NAP (Network Access protection).

For avdelinger tilbys funksjonen RODC, domenekontroll som bare lar forespørsler lese, slik at autentisering kan skje lokalt. Det bidrar til økt sikkerhet mot innbrudd.

Komponenter