Turbo til Intels Itanium

Turbo til Intels Itanium

Mindre strømforbruk og bedre samordning er hovedforbedringene i Intels prestisjeprosessor Itanium.

Fortsatt har prosessoren med prosjektnavn Montvale bare to kjerner, mens Intels standardprosessor Xeon har fire og AMDs alternativ Opteron også fire. Produksjonsteknologien er 90 nanometer, mens de andre benytter 65 nanometer.

Tre nye utgaver av Itanium er planlagt. Tukwila med fire kjerner og 65 nanometer produksjonsteknologi kommer i 2008. Deretter kommer Poulson med 32 nanometer produksjon og så Kittson. Men før Intel har kommet så langt kan mye ha skjedd, for sannsynligvis er det fem år til.

Bufre til begjær

Tilsynelatende har Itanium mistet grepet i konkurranse med Intels Xeon, men antall transistorer i Itanium overgår alt annet. Det er størrelsen på bufrene som gir Itanium fortrinn.

Itanium prøver ikke å konkurrere med Xeon og Opteron.

Itanium prøver å erstatte kraftige prosessorer benyttet av store tjenestemaskiner. Disse er Hewlett-Packards Alpha og PA-RISC, IBMs Power og Z samt Suns SPARC.

Utfordringen er å makte kampen mot IBM. Power 6 har i IBMs maskiner satt fartsrekorder på alle områder. Itaniums 1,66 GHz er langt fra Power 6 sine 4,7 GHz.

Den nye oppgraderingen, Itanium 9100, er derfor nødvendig for å opprettholde interessen hos Hewlett-Packards kunder. Også Fujitsu Siemens kan tilby Itanium på det norske markedet. SGI jobber for å bli en tung aktør på databaser med sin arkitektur basert på Itanium.

Ifølge interne tester hos Intel er den kraftigste versjonen 9150M 19 prosent raskere enn den forrige toppmodellen 9050. Det skyldes først og fremst datakanalen som har økte klokkefrekvensen fra 533 MHz til 667 MHz.

For de langsommere modellene er det mindre forskjeller mellom 9000 og 9100-seriene.

Samkjøre

Den betydelige forbedringen kalles ”Core Level Lock-Step”. Denne funksjonen sikrer at to prosessorer kan jobbe med de samme bearbeidingene og samkjøre resultatene seg i mellom.

Dette er av stor betydning for datamaskiner som jobber med mange prosessorkjerner på en applikasjon med felles minne, men ikke av betydning hvis hver prosessorkjerne jobber med forskjellige oppgaver.

Intel har dermed gjort et betydningsfullt hjemmearbeid før prosessorer med fire kjerner slippes, sannsynligvis om ett år fra nå. Funksjonen tilsvarer låsingen i databaser ved endringer, slik at ikke dataene blir inkonsistente, eksempelvis beholdningen på lager.

Den raskeste prosessoren 9150M har også mulighet for dynamisk endring av strømforbruket mens de langsommere ikke har denne funksjonen.

Utfordrer Sun

Sun får stadig større utbredelse av sitt maskinmiljø Solaris. Selv om Intel og Sun har besluttet å jobbe tett sammen gjelder ikke det Itanium. Derfor jobber Intel sammen med programvareleverandøren Transitive som lar applikasjoner tilpasset Solaris med Suns Sparc prosessor kjøre uforandret på Itanium ved hjelp av løpende tolking av instruksjonene med Linux som miljø.

Det er antall applikasjoner som fortsatt skal holde kundene interessert i kombinasjonen av Unix/Linux/Windows og Itanium. Intel hevder at kundene kan velge blant 12.000 alternativer. Det omfatter riktignok også HPs maskinmiljøer VMS og Nonstop. I tillegg har HP tilpasset IBMs Z/OS til Itanium.

Les om:

Komponenter