TwoNav for iOS slår to fluer i ett smekk

TwoNav for iOS slår to fluer i ett smekk

Dobbel GPS-navigeringsløsning.

TwoNav gir deg en to-i-ett løsning for GPS-navigasjon - akkurat som navnet antyder. Både online- og offline-kart.

Compegps har utviklet GPS-løsninger i lengre tid, og leverer både GPS-maskinvare og -programvare. Maskinvaren er mer utbredt i det sørlige Europa og i Nord-Amerika - og det samme gjelder programvaren.

Men dersom du er i beit for en navgiasjonsløsning både på landevei og til fjells i nettopp disse strøkene, er TwoNav et godt valg. Ulike kartpakker til de forskjellige brukene kan kjøpes adskilt.

Bygg opp dine egne kart

TwoNav integrerer en smart caching-teknikk som gjør at kart-felter (såkalte tiles) som lastes ned til iOS-enheten, spares til senere gjenbruk. Du kan selv velge hvor mye lagringsplass på din enhet du vil sette av til dette. Så dersom du er fornøyd med gratis-kartene som er støttet, som OpenStreetMap, så er dette en god løsning.

I tillegg leveres det nedlastingsbare kart for offline-bruk - det vil si at du ikke er avhengig av å ha tilgang til en data-kilde som WiFi eller telefonnettet. Noe som ofte er en fordel i villmarken. Både 3D relieff-kart, 2D raster- og vektor-kart finnes, avhengig av dekningsområde. Og man kan laste ned og overføre geocaches.

I tillegg kan man laste ned turruteforslag. Spesielt for Spania og Italia finnes det gode løsninger, ofte med flere alternativer innen samme område. Enkelte kart kan lastes ned områdevis, andre igjen selges som pakker for hele landet. TwoNav kan til og med brukes i luften, for hang- og paragliding.

TwoNav har kart i mange områder, blant annet Spania (IGN), Frankrike (IGN), Tyskland (BKG), Finland, Sveits, Nederland, Belgia, Chile, USA, Canada og flere til. Du kan til og med lage dine egne kart og laste opp disse!

Smart og effektivt

Kart kan lastes ned rett fra inne i appen, eller også via TwoNav nettsiden. Deretter kan disse overføres enkelt til iOS-enheten takket være den innebygde FTP-serveren. Smart, og veldig effektivt. De fleste kart-produktene er lisensiert slik at du kan bruke dem mot opptil tre forskjellige iOS-enheter. En lisensnøkkel brukes til å låse opp disse etter FTP-overføring.

Men dersom du har kjøpt kart fra en iPhone og ønsker disse på en iPad, velger du bare å kjøpe det samme området på nytt i iPad-en - slapp av, du vil ikke bli belastet for samme beløp to ganger; iTunes vil skjønne at det dreier seg om et duplikat sålengde du bruker samme Apple ID ved begge nedlastinger.

TwoNav er utviklet med tanke på å være strømgjerrig. Vi har sett at bruken av GPS fort kan tære på batteriene. Siden det ikke bare er å stappe inn to nye AAA-batterier i en iPhone, har TwoNav gjort det slik at GPS-trackingen fremdeles kan være operativ selv når skjermen er skrudd av. Det blir litt på samme måten som en vanlig, dedikert GPS.

Underveis kan du lagre så mange POIs du vil, og det er heller ingen begrensninger på tracks og ruter. Og underveis kan mange ulike data lese av på dashbordet, som du selv kan tilrettelegge og tilpasse etter eget ønske.

Tungrodd brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet i TwoNavs terreng-modus er noe tungrodd, og dette skyldes sikkert at appen er en tilpasning av programvare som i utgangspunktet kanskje var utviklet for maskinvare-løsninger. Knappene og interaksjonen kjennes noe treg, men dette kan man venne seg til, og det er heller ikke helt uant fra ordinære tur-GPS-er. Men ideelt er det selvfølgelig ikke.

Overraskende nok flyter programmet mye bedre på den store skjermen til en iPad 2 enn en iPhone 4 - men så sitter det jo en to-kjerners nyere prosessor i førstnevnte. Forhåpentlig kommer disse snart på samme linje med iPhone 5 en gang på ettersommeren. Det anbefales altså nyere iOS-hardware.

Du kan lese mer om TwoNav for iOS hos compegps her .

Du kan kjøpe TwoNav for iOS for 349 kroner i iTunes AppStore her . Kompatibel med iPhone, iPod touch og iPad. Krever iOS 3.1.2 eller senere. Prisen er noe stiv med tanke på at det ikke følger med kreditt mot betalingskart, slik vi kjenner fra ViewRanger Premium.

Du kan se en promo-video om TwoNav nedenfor. Compegps gjorde velvilligst en versjon tilgjengelig for utprøving.

Les om: