Uhjelp-bærbar til Norge?

Uhjelp-bærbar til Norge?

OLPC-en kan snart være til salgs i Europa. - Den er høyaktuell for norske skoler, sier Knut Yrvin i Skolelinux.

Snart kan også europeere som er interessert i One Laptop Per Child-pc-en (OLPC) kjøpe den i butikkene. Den lille grønne pc-en, som er utviklet til å gi barn i land uten it-infrastruktur tilgang til data, har vært til salgs i USA under prinsippet "få en, betal for to". Men i Europa tar det tid før en slik løsning kan innføres på markedet.

- Vi har jobbet med dette i Europa, men vi har rett og slett ikke kommet i mål med det, sier Walter Bender, daglig leder i OLPC-organisasjonen, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Bender har gode nyheter for OLPC-tilhengere. Det vil ta kort tid før den vil være på markedet i Europa. Prislappen i USA for XO-modellen er 400 dollar, mens utviklingsland bare må betale 188 dollar. I praksis betyr at for hver som kjøpes, blir også en donert bort. Den opprinnelige tanken om å bygge en uhjelp-pc undergraves dermed ikke ved salg i rike land.

LES OGSÅ: Intel dropper OLPC

Heller ikke i Norge er OLPC-en foreløpig tilgjengelig. Dette betyr at Bjørn Venn, som ønsker å teste pc-en i skolen, ikke kan sette i gang med sitt prosjekt ”40 x OLPC til barnehager/skoler” i Øvre Eiker kommune ennå. Prosjektet fikk før jul tildelt midler fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet som et ledd til støtte for innovativ bruk av fri programvare og åpne standarder i offentlig sektor.

- Det er ikke mulig å kjøpe OLPC-er i Norge nå. Heller ikke på nettet kan vi bestille dem fra utlandet, så vi må vente med prosjektet til det er mulig, sier Venn til Computerworld.

Venn vil teste den lille pc-en på to barneskoler og to barnehager. Han mener det er på tide at den kommer over Atlanterhavet.

- Det er positivt hvis OLPC-en nå kommer til Europa. Men en gang det er mulig, skal jeg bestille de vi trenger til prosjektet, enten i Norge eller i utlandet, sier han.

LES OGSÅ: Microsoft tester XP på 100 dollar pc-en

At OLPC-en kan passe godt i det norske skolevesenet er også Skolelinux-sjef Knut Yrvin overbevist om.

- Jeg må innrømme at jeg hart vært kritisk til denne pc-en, men nå har jeg fått prøve den i Brasil, og mener den har absolutt en rolle i Norge også.

Yrvin mener skrivebordet er godt beregnet på barn, og er ikke, som de fleste andre pc-er, innrettet for kontorarbeid. Den passer bra i barnehager, og på skolen i første til femte klasse.

- Brukergrensesnittet er veldig lett å bruke. I tillegg benytter pc-en et maskenett, som gjør at barn og unge kan kommunisere uten ekstra nettverk. Sånn sett er OLPC-en unik, sier Yrvin.

Yrvin ser flere grunner til at OLPC-en kan bli en suksess i Norge, i alle fall på skolene.

- Den er skreddersydd til barn, men har flere fordeler. Den bruker veldig lite strøm i forhold til vanlige bærbare og stasjonære. Alle som driver med grønn it bør legge merke til det, Linux bruker generelt mye mindre strøm enn Microsoft-baserte maskiner. Vi bør fortest mulig sette i gang prøveprosjektet for å se om OLPC-en fungerer godt i Norge, sier han.

Les om:

Komponenter