Ukens apps: Bedre iPhone-kalender

Nå er det apps som gjelder, enten du bruker Mac, iPhone eller iPad. Her er våre favoritter i uka som har gått.

Publisert Sist oppdatert

Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av applikasjoner for Apple-produktene dine.

Med flere hundre tusen programmer på App Store sier det seg selv at det er umulig å få med seg alt. Hver uke prøver vi å finne de beste applikasjonene - for både iOS-enheter og Mac OS X.

Her er våre favoritter i uka som har gått.

PS: Applikasjonene er ikke nødvendigvis splitter nye. Har du tips til en app du mener alle bør kjenne til, må du gjerne legge igjen en kommentar nederst i artikkelen eller sende oss en e-post.

Du kan også kontakte oss på Facebook eller Twitter.

iPhone: Week Calendar

Den innebygde kalenderen i iPhone er bra, men har sine begrensninger. Blant annet finnes det ingen ukevisning. Grensesnittet er heller ikke det mest forseggjorte, i hvert fall ikke sammenlignet med iPad-versjonen. Så hva om du vil ha noe bedre? Week Calendar for iPhone er et flott alternativ som byr på en rekke funksjoner og finesser som Apples innebygde kalender mangler.

Utseendemessig ligner Week Cal mer på iCal på i Mac OS X eller på Googles nettbaserte kalender. Som navnet tilsier har det selvsagt ukevisning. I tillegg viser kalenderen også hvilket ukenummer, kjekt for oss som aldri klarer å huske sånt. Brukergrensesnittet gjør det lettere å få oversikt over hva som står på planen enn Apples løsning, først og fremst takket være en fargebasert fremstilling av hendelsene.

Week Calendar henter dataene fra den innebygde kalenderen samt e-post og kontakter, og krever derfor ikke noe ekstra oppsett for at du skal komme i gang. Du kan opprette, redigere og slette hendelser, og dette vil synkroniseres opp mot kontoene dine automatisk. Det finnes funksjoner for å søke etter avtaler, og for å lage maler for hendelser du oppretter ofte. Pluss mye, mye mer.

Week Calendar er tilgjengelig for iPhone og iPod touch med iOS 4.0 eller senere. Koster 11 kroner fra App Store her. Les mer på utviklerens hjemmesider her.

iPad: Friended

Sliter du med å finne en ordentlig god Facebook-app til iPad-en din? Sjekk ut vår nye favoritt kalt Friended, en Facebook-app bygd fra grunnen av spesielt for Apples nettbrett. I motsetning til mange andre Facebook-apper for iPad, er ikke Friended bare en mobilversjon av Facebook klistret inn i en egen app. Friended viser all Facebook-informasjonen din i et optimalisert og brukervennlig grensesnitt.

Skjermen er delt inn i to eller tre seksjoner, alt ettersom hvilken retning du holder iPad-en i. I portrettmodus har du nyhetsoppdateringene på venstre side, og på høyre side finnes egne seksjoner for bilder, venner og chat. Du kan enkelt titte på nye bilder som er lagt ut, eller snakke med vennene dine via Facebooks nettpratfunksjon. I landskapsmodus er nyhetsoppdateringene i den midterste kolonnen, med bilder på venstre side og venner og chat på høyre. Øverst i appen finnes knapper for rask tilgang til venneforespørsler, meldinger, notifikasjoner, samt et vindu for legge ut dine egne oppdateringer. I tillegg finnes raske snarveier til grupper og sider.

Alt i alt en godt utviklet app som gjør det enkelt å bruke verdens mest populære nettsamfunn på Apples nettbrett. Friended er tilgjengelig for iPad med iOS 4.0 eller senere. Finnes på App Store i en gratis lite-versjon her og en betalversjon til 6 kroner her.

Sjekk Facebook på iPad med Friended.

Mac: Moom

Det finnes mange verktøy for å tilpasse datamaskinen og gjøre bruken av den mer effektiv. Vi har tidligere skrevet om et program kalt Cinch her i ukens apps-spalte, et verktøy for å feste et programvindu til et eller flere bestemte felt på skrivebordet. Moom er et lignende program, men er etter vår mening enda enklere og bedre.

For der Cinch kan feste programvinduer til tre forhåndsdefinerte soner på skjermen (høyre, venstre, hele skjermen), kan Moom flytte vinduene til fem forskjellige soner (høyre, venstre, oppe, nede, hele skjermen). Med Moom slipper man dessuten å dra vinduene over i sonene selv som i Cinch, med et par tastetrykk gjør programmet det automatisk for deg.

Programmet kan brukes på to måter, enten med musa eller med tastaturet. Bruker du musa, trenger du bare å flytte musepekeren over den grønne utvid-knappen (med plusstegn) i et programvindu, og så får du opp de ulike justeringsalternativene. Du kan også bruke tastaturet, og ved hjelp av en egendefinert tastatursnarvei kan du hente frem Moom-grensesnittet for så å flytte rundt på vinduene ved hjelp av piler og andre taster (Kommando).

Moom kan kjøres som en tradisjonell applikasjon, i menylinjen eller i bakgrunnen. Brukervennlig er det absolutt, selv om noen vil finne det litt irriterende at det ikke er mulig å flytte vinduer til andre områder enn de forhåndsdefinerte.

Moom er tilgjengelig for Mac OS X 10.6.6 eller senere. Koster 29 kroner på Mac App Store her. Programmet er også tilgjengelig i en gratis demoversjon her, men denne har en begrensning på 100 flytt.