Ukens apps: Bli en kunster du også

Ukens apps: Bli en kunster du også

Nå er det apps som gjelder, enten du bruker Mac, iPhone eller iPad. Her er våre favoritter i uka som har gått.

Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av applikasjoner for Apple-produktene dine.

Med flere hundre tusen programmer på App Store sier det seg selv at det er umulig å få med seg alt. Hver uke prøver vi å finne de beste applikasjonene - for både iOS-enheter og Mac OS X.

Her er våre favoritter i uka som har gått.

PS: Applikasjonene er ikke nødvendigvis splitter nye. Har du tips til en app du mener alle bør kjenne til, må du gjerne legge igjen en kommentar nederst i artikkelen eller sende oss en e-post.

Du kan også kontakte oss på Facebook eller Twitter.

iPad: LiveSketch HD

Kunst, hva er det? Hva som helst, spør du noen. Fantasien setter som kjent ingen begrensninger. Og med tegne-appen LiveSketch HD kan du også bli en kunster; i hvert fall i teorien. Du kan i allefall lage overraskende fine skisser, om du liker å holde på med sånt.

I motsetning til mange tegne-apper til iPad er LiveSketch HD av den helt enkle sorten, med få knapper og verktøy. Appen skyggelegger det du tegner, og får det til å se ut som ordentlige skisser. Tykkelsen på blyanten avhenger av hvor fort du drar fingeren over skjermen, så noen effekter er det mulig å få til. Relativt enkelt, og ganske morsomt. Kanskje vi skal sette opp en utstilling sammen?

LiveSketch er forsåvidt tilgjengelig på både iPhone og iPad. iPhone-versjonen koster 11 kroner på App Store, mens iPad-versjonen er gratis. Om sistnevnte er et tidsbegrenset tilbud, vet vi ikke.

iPad: Sword & Sorcery EP

App Store-spill er mer enn bare Angry Birds, og godt er det. Superbrothers: Sword & Sorcery EP et utmerket eksempel på noe helt annet. Ikke bare har det et herlig ambisiøst navn, men det byr også på grafikk, original musikk og et spillkonsept utenom det vanlige.

Du inntar rollen som en navnløs kriger-munk som skal utforske en fantasiverden. Underveis må du løse ulike oppgaver, bekjempe monstre og den slags. Dette er indiespill på sitt aller beste, med sjarmerende lydeffekter og herlig 8-bits-inspirert grafikk. All dialog i spillet er på under 140 tegn, så alt kan postes rett ut på Twitter. Fascinerende. Ut fra skjermbildene ser det kanskje ikke veldig imponerende ut, men er du en gammel eventyrfan er det absolutt verdt å sjekke ut.

Superbrothers: Sword & Sorcery EP koster 29 kroner på App Store , og krever en iPad med IOS 3.2.1 eller senere. En versjon for iPhone og iPod touch kommer i april.

Mac: Byword

Blir du lett distrahert når du skriver i Word eller Pages? Eller er det rett og slett for mye verktøylinjer og knapper i veien i tekstbehandlerne dine? Metaclassy har nettopp lansert et særdeles minimalistisk skriveprogram kalt Byword. Og her starter du bokstavelig talt med blanke ark. Det er bare deg og tekstmarkøren. For å begynne å skrive trenger du bare å begynne å taste. Redigering av tekst skjer ved hjelp av tastatursnarveier, og i fullskjermmodus har du ingen synlige menyer eller verktøy tilgjengelig.

Byword lar deg skrive i vanlig eller rikt tekstformat; med sistnevnte er det mulig å formatere teksten i noe grad. Tekstene dine lagres kun som txt-filer, men du kan også eksportere til PDF eller kjøre det ut på skriveren. Pent, enkelt og brukervennlig. Byword er på 0,3 megabyte og krever en 64-bit Mac med OS X 10.6.6 eller senere. 32-bit-støtte kommer senere, lover utvikleren. Koster 17 kroner på Mac App Store.

Mac: DropCopy

DropCopy er et nyttig lite verkøy som tar i bruk Bonjour-teknologien i Mac OS X for å enkelt overføre filer mellom Mac-er på lokalnettverket ditt. Programmet er ganske enkelt bare et lite "sort hull" som du kan dra filer eller mapper på - og da dukker det opp en liste med andre maskiner på nettverket ditt som også kjører DropCopy. Velg mottaker og filene sendes avgårde. Du kan også legge til brukere utenfra, om du vil. I tillegg til vanlig filoverføring kan du også dele innhold fra utklippstavlen, samt at det er mulig å sende meldinger.

Nå finnes det riktignok flere andre tjenester som gjør deling av filer mellom maskiner enkelt, for eksempel nettlagringstjenesten Dropbox, og i den kommende OS X-versjonen Lion kommer funksjonen AirDrop, men DropCopy er per dags dato et godt og enkelt alternativ, og spesielt kjekt om du bare skal dele filer mellom noen få maskiner.

DropCopy finnes i tre versjoner; Gratisversjonen, som er tilgjengelig fra utviklerens nettsider eller Mac App Store, er gratis og lar deg bruke den opp mot tre maskiner. Pro-versjonen til 29 kroner på Mac App Store håndterer opptil ti maskiner. Det er også mulig å kjøpe en versjon for ubegrenset bruk som koster i underkant av 150 kroner fra utviklerens nettsider.

Les om:

Komponenter