Ukens apps: Mer eller mindre effektiv

Ukens apps: Mer eller mindre effektiv

Nå er det apps som gjelder, enten du bruker Mac, iPhone eller iPad. Her er våre favoritter i uka som har gått.

Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av applikasjoner for dine Apple-produkter.

Med flere hundre tusen programmer på App Store sier det seg selv at det er umulig å få med seg alt. Hver uke fremover skal vi prøve å finne de beste applikasjonene - for både iOS-enheter og Mac OS X.

Under finner du våre favoritter i uka som har gått.

PS: Applikasjonene er ikke nødvendigvis splitter nye. Har du tips til en app du mener alle bør kjenne til, må du gjerne legg igjen en kommentar nederst i artikkelen eller sende oss en e-post. Du kan også kontakte oss på Facebook eller Twitter.

iOS: Penultimate

iPad har vist seg å være et populært jobbverktøy, og det er særlig i møtevirksomhet den kommer godt med. Til å ta notater med altså. Det finnes selvsagt uendelig mange notatapps på App Store - både for iPhone og iPad - men det er ikke alltid at man bare ønsker å skrive ned tekst på vanlig måte.

Med Penultimate er det mulig å bruke fingeren som penn. Du kan tegne og forklare, endre farge og tykkelse på pennen og bruke ulike typer papir (linjeark, ruteark, blanke ark) for så å sende notatet via e-post eller lagre som bilde. For iPad. Koster 6 kroner på App Store.

iOS: World of Goo

Intet mindre enn en spillklassiker på iPad. World of Goo er et utrolig vanedannende konstruksjonsspill basert på fysiske lover med den hensikt å bringe en rekke slimballer i mål. Underveis i spillet møter du hindre, oppdager nye arter med unike egenskaper. Til tider frustrerende vanskelig! Spillet finnes på en rekke plattformer, men er virkelig som skapt for Apples berøringsplattform - det er mye enklere å bruke fingrene til å dra guggen rundt isteden for å klikke med musen på skjermen. For iPad. Koster for tiden 29 kroner på App Store.

Mac: FlashFrozen

Tidligere kjent som BashFlash. Et gratis Mac-program som ligger i bakgrunnen og overvåker hvor mye ressurser Flash bruker. FlashFrozen legger seg som et lite ikon i menylinjen, og når en Flash-prosess bruker for mye ressurser, lyser ikonet rødt. Dermed kan du enkelt drepe hele prosessen ved å trykke på ikonet. Du kan selv velge hvor mye ressurser Flash må bruke før programmet advarer deg. Programmet fungerer med Safari, Firefox 4 og Chrome, men ikke alle nettleserne fungerer i alle versjoner av Mac OS X. Last ned gratis fra utviklerens hjemmeside eller Mac App Store.

Mac: Alfred

Programstartere - verktøy som lar deg raskt finne og åpne programmer, filer og annet med bare et par tastetrykk - er utrolig populære på Mac og finnes i mange ulike varianter. Quicksilver har lenge vært en stor favoritt blant Mac-brukere, men mange synes det er altfor komplekst. Spotlight, som kommer innebygd i Mac OS X, befinner seg i den andre enden av skalaen; det er enkelt, men lar deg ikke gjøre stort annet enn å finne og åpne filer og programmer. Så hva om du trenger et verktøy som befinner seg et sted midt i mellom Quicksilver og Spotlight; et som åpner programmer og setter i gang prosesser uten at du trenger å konfigurere deg ihjel? Vårt beste tips er da Alfred - ofte kalt en Spotlight på steroider.

Alfred er utrolig enkelt å bruke - det har en del funksjoner uten at det er for overveldende. Som med andre programstartere påkaller du Alfred med en tastatursnarvei (for eksempel Tilvalg+Mellomrom). En enkel tekstboks spretter opp på skjermen, og så kan du begynne å taste inn bokstaver for å finne det du leter etter. I tillegg til å finne og åpne ting på Mac-en din kan Alfred også søke på internett for deg, med innebygde søkesnarveier for å søke på Google, Twitter, Facebook, YouTube, og så videre. Programmet har også kalkulator og ordbok, og kan også brukes til starte skjermspareren eller sette maskinen i dvalemodus. Alfred er i utgangspunktet gratis, men for 18 dollar (cirka 100 kroner) kan du utvide med en tilleggspakke som gir en del ekstra funksjonalitet. Last ned gratis fra utviklerens hjemmeside eller Mac App Store.

Les om:

Komponenter