Ukens apps: Se og ta opp film

Ukens apps: Se og ta opp film

Nå er det apps som gjelder, enten du bruker Mac, iPhone eller iPad. Her er våre favoritter i uka som har gått.

Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av applikasjoner for dine Apple-produkter. Med flere hundre tusen programmer på App Store sier det seg selv at det er umulig å få med seg alt. Hver uke fremover skal vi prøve å finne de beste applikasjonene - for både iOS-enheter og Mac OS X.

Her er våre greatest hits fra årets tredje uke.

LES OGSÅ:

Tidenes mest populære apps

iOS: 8mm Vintage Camera

Noen i redaksjonen har dilla på fotoapps til iPhone. På videofronten er det for tiden 8mm Vintage Camera som er den nye favoritten. Med denne appen kan du ta iPhone-filmene dine flere tiår tilbake i tid. Utseendemessig i allefall.

8mm Vintage Camera-appen er enkelt å bruke. Du har fem ulike filtre og objektiver (tilsammen 25 forskjellige effekter) å velge mellom, og det er fort gjort å lagre filmene, dele dem via e-post eller laste dem opp direkte til Youtube. En slags videoversjon av Hipstamatic (se artikkelbildet).

Supplér med iMovie for redigering direkte på telefonen, eller last opp videoene til datamaskinen for å gjøre jobben der. Krever en iPhone eller iPod touch med kamera. Koster 11 kroner på App Store her.

iOS: Air Video

Sliter du med søvnløshet? Utviklerne av appen Air Video hadde kanskje ikke søvnløshet i tankene da de utviklet programmet, men noen av oss har i hvert fall opplevd at 15-20 minutter med film i senga en søvnløs kveld kan gjøre underverker med hensyn til å få sove. Du trenger ikke engang stå opp for å se eller for å starte filmen - det er bare å strekke seg etter iPhone-en eller iPad-en på nattbordet. Poenget med Air Video, som finnes både i en gratis- og betalutgave og både for iPhone og iPad, er at du kan få spilt av film og video på iOS-enheten uten å måtte fylle opp den dyrebare lagringsplassen med store videofiler.

En av oss har en iMac med en håndfull Hollywood-filmer kjøpt fra iTunes Store samt en rekke redigerte videoer fra ferieturer og lignende. Så sant Mac-en er påslått - iTunes trenger ikke være startet opp, du må bare sørge for å laste ned og installere Air Video Server først - kan man på sin iPhone eller iPad starte opp Air Video og få spilt av videoene og filmene ved hjelp av streaming via det trådløse lokalnettet. Hvis filformatet ikke støttes av iPhone eller iPad, vil programmet konvertere filen direkte. Vi har opplevd at programmet har meldt fra om at enkelte av de kjøpte Hollywood-filmene ikke kan spilles av, for eksempel «2012», men så har programmet automatisk aktivert Safari og startet visning av filmen i nettleseren i stedet, til tross for at det i dokumentasjonen til Air Video står at DRM-beskyttede videoer og proprietær kode ikke støttes.

Hvis du ikke ønsker at andre i lokalnettet skal få adgang til videofilene dine, kan du beskytte dem med passord i serverprogrammet. Air Video kan også brukes til å konvertere videofiler offline for å laste dem ned til iPhone eller iPad senere. Gratisversjonen kan bare vise et begrenset antall elementer i hver mappe - betalversjonen er uten slike begrensninger og koster 17 kroner. Lastes ned her.

iOS: Elements

Bruker du Dropbox? Tar du ofte notater på din iOS-dings? Da er kanskje tekstredigeringsprogrammet Elements noe for deg. En ypperlig app for den som liker det enkelt.

Med Elements kan du ikke gjøre stort annet å opprette og redigere helt vanlige tekstdokumenter. Du kan velge skrifttype, størrelse og farge, men du kan ikke utheve eller sette tekst i kursiv, lage overskrifter eller legge til bilder. Den har imidlertid både ord-, tegn- og linjetelling. Appen lagrer dokumentene dine automatisk hvert 60. sekund. Du kan også jobbe i offline modus - dokumentene blir synkronisert når du kobler deg til internett igjen.

Tilgjengelig som en universal app på App Store for 29 kroner. Fungerer best på iPad, men er ikke umulig å bruke på iPhone. Last ned her.

SJEKK OGSÅ UT:

Donorkort på mobiltelefonen

Mac: Notificant

Todo- eller Getting Things Done-programmer (GTD) hjelper deg med å holde oversikt over hverdagen, alle gjøremål og avtaler. Things er en av de mest populære oppgavebehandlerne til Mac OS X, men det finnes en rekke andre alternativer der ute som er både billigere og ikke fullt så avanserte. Notificant er begge deler - en liten app som lar deg opprette påminnelser og sende dem til og fra dine forskjellige Mac-er (også til din e-post).

Notificant administreres via et webgrensesnitt - fra appen som er installert på maskinen din og som ligger i menylinjen øverst kan du bare opprette nye påminnelser. Resten gjør du via nettleseren. Du må registrere en bruker, men dette er gratis. Enkelt og brukervennlig. Påminnelsene som spretter opp øverst i høyre hjørne på skrivebordet ditt er lett å legge merke til. Du har flere varsellyder å velge mellom. Det eneste vi savner er en tilhørende iPhone- eller iPad-app. Notificant koster 29 kroner på Mac App Store her.

PS: Applikasjonene trenger ikke nødvendigvis å være splitter nye, så har du tips til en app du mener alle bør kjenne til, må du gjerne legg igjen en kommentar nederst i artikkelen eller sende oss en e-post. Du kan også kontakte oss på Facebook eller Twitter.

Les om:

Komponenter