Ukens apps: Telefonselger-alarm m.m.

Ukens apps: Telefonselger-alarm m.m.

Nå er det apps som gjelder, enten du bruker Mac, iPhone eller iPad. Her er våre favoritter i uka som har gått.

Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av applikasjoner for Apple-produktene dine.

Med flere hundre tusen programmer på App Store sier det seg selv at det er umulig å få med seg alt. Hver uke prøver vi å finne de beste applikasjonene - for både iOS-enheter og Mac OS X.

Her er våre favoritter i uka som har gått.

PS: Applikasjonene er ikke nødvendigvis splitter nye. Har du tips til en app du mener alle bør kjenne til, må du gjerne legge igjen en kommentar nederst i artikkelen eller sende oss en e-post.

Du kan også kontakte oss på Facebook eller Twitter.

iOS: TrueCaller

Kontaktlister er det ikke alltid like enkelt (eller morsomt) å holde styr på, men iPhone-appen TrueCaller prøver å gjøre det hele litt enklere. TrueCaller har flere funksjoner, og å holde kontaktlisten oppdatert er bare en av dem. Appen skanner da gjennom kontaktlisten, og sørger for at du alltid har de aktuelle opplysningene i telefonboken din. Under forutsetning av at nummeret er offentlig, legges gate, postnummer, by og land for dine kontakter til automatisk.

En annen interessant funksjon skal gjøre det enklere å holde unna plagsomme telefonselgere og andre uønskede personer. Du kan ikke sperre numrene fra å ringe deg, men det blir i hvert fall enklere å se når du ikke trenger å ta telefonen. Det eneste du må gjøre er å legge nummeret til i en egen svarteliste i appen. Blir du kontaktet fra et av numrene på listen, får du opp beskjeden "Blocked by TrueCaller" samt et gjenkjennelig bakgrunnsbilde, noe som gjør det enkelt å se om du vil svare eller legge på.

TrueCaller har også mulighet for å søke etter nummer i mer enn 25 land. Systemkravet for appen er en iPhone med versjon 3.0 eller senere av den innebygde programvaren. TrueCaller finnes i en gratis lite-versjon, samt en mer funksjonsrik variant til 17 kroner. Programmet finnes også for Android, Symbian og Windows Phone. Les mer om TrueCaller her.

LES OGSÅ:

Se film gratis på iPhone med Voddler

iOS: Instapaper

Instapaper er en utrolig kjekk tjeneste for å lese artikler fra nettet når du vil, selv når du ikke har tilgang på internett. Tjenesten er langt i fra ny, men fortjener utvilsomt en plass i vår favoritt-app-spalte.

Enkelt forklart bruker du Instapaper på følgende måte: Sett opp en Instapaper-konto, opprett et bokmerke (bookmarklet) i Safari på iOS-enheten din (gå til instapaper.com og følg oppskriften), og så kan du sende artikler til appen i en fei. Det er bare å surfe inn på en nettside og åpne det lagrede bokmerket.

Appen er såkalt universal og fungerer på både iPhone og iPad, og lagrer artiklene i et lesevennlig format fritt for distraksjoner som reklame og annet dilldall. Appen har en rekke innstillingsmuligheter; du kan endre alt fra bakgrunnsfarge til hvordan sideskift skal foregå, og hvor mange artikler som skal lastes ned av gangen. Som nevnt kan du også lese artiklene i såkalt offline modus, noe som er nyttig om du er på flyreise eller sitter på et tog med dårlig mobildekning.

Det kjekke med Instapaper er at det fungerer på tvers av datamaskiner og enheter; du kan bruke tjenesten på en Windows-pc, en Mac, en Android-telefon, så vel som en iPhone eller en iPad. Ekstra kjekt med sistnevnte er at det finnes over 130 andre iOS-apper som har støtte for Instapaper, noe som gjør det mulig å sende artikler til tjenesten utenfor Safari-nettleseren også.

Det er gratis å registrere en Instapaper-konto, men iOS-appen koster 29 kroner. Den fungerer på en hvilken som helst datamaskin med nettleser, kan brukes på tvers av iPhone, iPod touch og iPad, og fungerer også på Kindle. Last ned fra App Store her.

LES OGSÅ:

Bedre Google-søking på iPhone

Mac: Bowtie

iTunes-fjernkontroller til Mac OS finnes det mange av, men hvis du er ute etter et enkelt, gratis alternativ, er Bowtie et fint alternativ. Bowtie lar deg styre musikken fra iTunes via et lite vindu som ligger på toppen av alle programmene dine. Du kan styre Bowtie og iTunes med tastatursnarveier, og du kan selv velge hvilke tastekombinasjoner som skal brukes for de ulike funksjonene for å starte, stoppe, justere volum og rangere låter. Programmet har også støtte for Last.fm. Bowtie er kanskje ikke like avansert som programmer som CoverSutra, men fungerer ypperlig til det aller viktigste; nemlig det å spille musikk.

Bowtie er gratis og kan lastes ned fra Mac App Store her. En Windows-versjon kan lastes ned her. Fjernkontrollen finnes også til iPhone, slik at du kan styre musikken på mobiltelefonen fra skrivebordsklienten. Appen koster 6 kroner på App Store her.

LES OGSÅ:

Rainbow Six sluppet for iPhone og iPod touch

Mac: Time Out Free

Mange av oss tilbringer altfor mange timer om dagen foran datamaskinen. Men hvor mange av oss er flinke nok til å ta pauser - ofte? Ikke jeg, i allefall. Time Out Free er et Mac-program som prøver å gjøre noe med dette, og minner deg på å ta jevnlige pauser i løpet av en dag slik at du kan reise deg opp, strekke på deg, ta deg en liten gåtur, samt hvile både øynene og hjernen. Det har vi alle godt av. Time Out tvinger deg faktisk til å ta pauser ved at den gjør skrivebordet ditt utilgjengelig, så her er det ingen bønn (jo da, du kan velge avbryt om du absolutt må).

Programmet har to type pauser, normal og micro. En normal pause er på ti minutter og skjer en gang i timen. En mikropause er på bare ti sekunder, men skjer hvert tiende minutt. Du kan justere frekvensen og lengden på pausene, samt hvor lang tid skjermen skal bruke på å fade inn og ut - og hvor gjennomsiktig skjermen skal være. Og ikke prøv å jukse! Time Out merker om du er aktiv på maskinene eller ikke, den sporer hvor lenge du har vært borte og tar deg med i pauseberegningen. Det finnes selvsagt en haug med innstillingsmuligheter, og du kan selv bestemme hvor streng du vil være mot deg selv. Du kan også få programmet til å spille musikk fra iTunes, eller endre statusen din iChat, med mer.

Time Out Free er gratis og kan lastes ned fra Mac App Store her, eller fra utviklerens hjemmesider her.

Les om:

Komponenter