Umoden Skype til iPhone

Umoden Skype til iPhone

TEST: Med Skype kan du ringe gratis via trådløst nettverk. Hvor bra funker det egentlig på iPhone?

Skype sin offisielle klient til iPhone og iPod touch er lansert. Endelig, mener noen. Men trenger vi egentlig en Skype-klient til iPhone?

Skype er en nettbasert telefonløsning hvor du kan ringe gratis til andre Skype-brukere via internett, eller til fasttelefon og mobiltelefon til gunstige priser. Du kan også ha videosamtaler og sende direktemeldinger, som for eksempel i Windows Live Messenger. Tjenesten har over 400 millioner registrerte brukere.

LES OGSÅ:

Nå får du Skype på iPhone

Enkelt å komme i gang

Skype på iPhone lastes gratis ned fra App Store. Du er nødt til å ha en Skype-konto for å bruke tjenesten. Har du ikke dette, kan du imidlertid registrere deg direkte i iPhone-klienten.

Brukergrensesnittet er enkelt. Det består av en kontaktliste, et ringetastatur likt telefonens eget, historikk og personlige innstillinger. Kontaktlisten kan ikke sorteres etter grupper og kun navn, men til gjengjeld kan du filtrere ut ikke-påloggede kontakter.

Det er kun mulig å ringe over trådløst nettverk (WiFi) med iPhone-Skype. De store teleoperatørene hadde naturlig nok ikke vært spesielt fornøyde hvis det var mulig å ringe via 3G-nettverket. Kanskje er det derfor Apple nettopp har lansert en ny betaversjon av iPhone 3.0-programvaren. Rett etter at Skype-klienten ble lansert, oppdaget flere at det gikk an å ringe gratis med Skype via 3G-nettverket. Ups!

Hva med lydkvaliteten?

Å ringe til andre Skype-brukere er ingen sak. Lydkvaliteten er bra, men den synes å være noe bedre i samtaler Skype-til-Skype enn for eksempel Skype til vanlig mobiltelefon.

Kvaliteten, som for øvrig ikke kan sammenlignes med den i vanlige telefonsamtaler, avhenger av at du har en god og stabil trådløs forbindelse under hele samtalen. Svakere trådløst signal gir dårligere lydkvalitet, og kan gjøre at du mister forbindelsen helt.

Blir du ringt opp på vanlig måte mens du har en samtale i Skype, blir Skype-brukeren i den andre enden satt på vent (hold). Velger du å motta den vanlige oppringingen, blir Skype-samtalen brutt. Avviser du den vanlige samtalen, kan du fortsette å snakke med Skype-vennen din.

LES OGSÅ:

Sjekk veimeldinger med iPhone

Ikke i bakgrunnen

En av de største ulempene ved Skype-klienten, er at du bare kan motta samtaler når du er pålogget. Det er altså ikke nok bare å ha Skype-programmet installert. Dette er imidlertid en begrensning som ligger i selve mobiltelefonen, fordi den ikke støtter push-oppdateringer eller bakgrunnsprosesser. Apple har lovet dette til iPhone 3.0-programvaren som lanseres i juni, og det kommer til å øke bruksverdien betraktelig.

Skype for iPhone har foreløpig ikke støtte for sms og konferansesamtaler. Det er likevel mulig å få til sistnevnte, ved at den som starter konferansesamtalen bruker en Mac- eller Windows-klient av Skype. Videosamtaler er heller ikke mulig, men med kameraet på andre siden av telefonen spørs det hvor nyttig dette hadde vært.

Øvrige funksjoner

Du kan også sende direktemeldinger til folk på vennelisten din. Dette fungerer fint og samtalene blir til og med lagret – slik at du kan gå tilbake og se hva du skrev til samboeren som gjorde ham eller henne så grinete.

Under personlige innstillinger har du muligheten til å kjøpe "Skype Credit", ringekreditt. Tanken er god, men klienten sender deg rett til Skypes nettsider i Safari. Betalingssiden er ikke tilpasset iPhone, og er kronglete å navigere seg gjennom på telefonens "lille" skjerm.

Hva mener vi?

Skype-klienten er grei å ringe med, men den er absolutt ikke feilfri. Ved et tilfelle opplevde vi at lyden var borte i den ene enden av røret. En annen gang hørtes stemmen noe forvrengt ut. Dette løste vi ved å starte klienten på nytt. Å sette telefonen i høyttalermodus er heller ikke smertefritt, lyden kan være svært lav og hakkete. Å ringe på vanlig måte eller med hodetelefoner fungerte derimot fint.

LES OGSÅ:

Se bilder av Skype for iPhone

I tilbakemeldinger vi har lest på internett ser vi at ganske mange brukere har problemer med å starte klienten eller at den krasjer. Andre opplever den som treig. Sistnevnte gjør også vi.

- Tryner når jeg skal skrive inn username. Reinstallasjon og reboot var til ingen nytte, skriver en norsk bruker på App Store.

Skype på iPhone har uten tvil et stort forbedringspotensiale. Apple er nødt til å lansere push-oppdateringer som gjør at vi kan motta samtaler selv når programmet ikke er i bruk. Dessuten bør det komme flere innstillingsmuligheter og en bedre betalingsløsning. Lydkvaliteten kan alltids forbedres, men det finnes ikke mange tilsvarende tjenester der ute som leverer så mye bedre.

Nettbasert mobiltelefoni er fremtidsrettet. Men så lenge det kun er mulig å ringe gratis til andre Skype-brukere via trådløst nettverk, tror vi ikke at dette vil få noen enorm utbredelse med det første (vi kan jo selvsagt ta feil).