Unikt nytt tegneprogram for iPhone

Unikt nytt tegneprogram for iPhone

Programvare-gigant Autodesk lanserer et berøringsbasert skisseprogram for iPhone og iPod touch.

Autodesks tegneprogram SketchBook Pro har rukket å bli en klassiker på tavle-pc-er med berøringsskjermer, og er en favoritt blant tavle-pc-brukere og også de heldige eiere av en Axiotron Modbook Pro. Versjon 2010 av programmet kom i april i år. Digitaliseringsbrett-produsent Wacom har forøvrig også en høyst eksklusiv serie med berøringsskjermer kalt Cintiq, som gjør samme nytten og som også er Mac-kompatibel, om enn dyr.

Men ikke alle er så heldige å ha tilgang til slik maskinvare. En 12-tommers Cintiq-skjerm koster over 10 000 kroner, mens storebror på 21 tommer koster det dobbelte. En Axiotron Modbook Pro koster rundt 30 000 kroner ferdig modifisert fra USA. Men det ganske mange derimot etterhvert har er en iPhone eller en iPod Touch med berøringsskjem.

Fra før av finnes allerede programmet Brushes for iPhone, og dette ble faktisk brukt for å lage forsiden til en utgave av The New Yorker-tidsskriftet tidligere i år. Brushes utmerker seg ved å være enkelt i bruk, og har høstet mange lovord. Brushes koster 29 kroner i iTunes AppStore, se her.

Autodesk

Men nå kaster altså software-kjempen Autodesk, kjent blant annet for 3D-programmene 3d studio max, maya og SoftImage XSI, seg inn i kampen om den kreative enden av iPhone-markedet. Programmet er en versjon av desktop-programmet SketchBook Pro, og kalles SketchBook Mobile på iPhone-platformen.

Lag og trykkfølsomhet

Mobilutgaven har en rekke av de samme verktøyene som skrivebordsversjonen, og kan til og med håndtere lag. Og på grunn av forbedret innmat kan en iPhone 3Gs faktisk yte enda mer enn forgjengerene, og støtter lerret opp til 1024x682 piksler og opp til 6 lag. Programmet støtter zoom-funksjoner helt opp mot 2500 prosent for å overkomme begrensninger i den lille skjermen. I tillegg simulerer det trykkfølsomhet som man ellers kun vil finne i en Wacom-digitaliseringspenn.

Fotografier

Fotografier tatt med iPhone-kameraet kan brukes som bakgrunn og utgangspunkt for tegninger, og det ferdige resultatet kan spares til biblioteket eller sendes som e-post-vedlegg. Programmet er intelligent nok til å automatisk lagre endringer fortløpende i tegninen. Alt i alt virker programmet overraskende kraftig og funksjonsrikt - det skal bli spennende å se alle tegningene som vil bli laget rett på en håndholdt iPhone.

AppStore

Du kan lese mer om Autodesk SketchBook Mobile her. Du kan se en demo-video under. SketchBook Mobile for iPhone krever iPhone OS 3.0 eller nyere, og koster ikke mer enn 17 kroner i iTunes AppStore, se her. Det finnes også en gratisversjon, kalt SketchBook MobileX, som riktignok har noen begrensninger - blant annet når det gjelder størrelsen på lerretet. SketchBook MobileX kan lastes ned her.

Les om:

Komponenter