USB 3.0 og SATA 6 Gbps til AMD-plattformen

USB 3.0 og SATA 6 Gbps til AMD-plattformen

Gigabyte er først med ny teknologi på hovedkort til AMDs prosessorer.

De tre hovedkortene Gigabyte har lansert er modellene GA-790FXTA-UD5, GA-790XTA-UD4 og GA-770TA-UD3.

Alle de tre hovedkortene har AM3-sokkel for Phenom II og Athlon II med DDR3-støtte. Hovedkortene er basert på AMDs egne brikkesett - henholdsvis 790FX, 790X og 770.

Fra før har både Gigabyte og Asus kommet med hovedkort for Intels Core i5- og i7-prosessorer med støtte for USB 3.0 og SATA 6 Gbps.

I likhet med de andre hovedkortene lansert med støtte for USB 3.0 og SATA 6 Gbps benyttes PCI Express-basert USB 3.0-kontroller fra NEC og Serial ATA-kontroller fra Marvell. Dette er samme USB 3.0-kontrolleren som vi nylig brukte i vår første USB 3.0-test. Kortene har to USB 3.0-porter og to SATA 6 Gbps-kontakter i tillegg til flere USB 2.0-porter og SATA 3 Gbps-kontakter.

Toppmodellen av de tre kortene er GA-790FXTA-UD5. Kortet er i vanlig ATX-formfaktor og kan stille med fire minnesokler for opptil 16 gigabyte DDR3-minne, to Gigabit Ethernet-kontrollere, tre vanlige PCI-kortplasser, en PCI Express 1x-kortplass og tre PCI Express 16x-kortplasser. Ved bruk av to av PCI Express 16x-kortplassene vil begge ha 16x-båndbredde. Benyttes alle tre vil den ene være 16x, mens de to andre 8x. PCI Express 16x-kortplassene kan også benyttes for PCI Express-tilleggskort som benytter færre linjer, for eksempel PCI Express 4x-kort. I tillegg til to SATA 6 Gbps-kontakter har kortet seks andre SATA-tilkoblinger. For disse er det også muligheter for RAID 0, 1, 10 og 5.

Foreløpig er det kun Seagates Barracuda XT-harddisk som støtter 6 Gbps Serial ATA. Den praktiske forskjellen mellom 3 og 6 Gbps SATA har i våre tester så langt vist svært liten forskjell. Det er riktignok noe vi hadde forventet, men 6 Gbps Serial ATA kan på sikt være sentralt for utnyttelse av kommende SSD-er. Effekten av USB 3.0 er det imidlertid liten tvil om - her kan man forvente å se store ytelsesforbedringer på eksterne harddisker.

Foreløpig har vi ikke fått informasjon om tilgjengelighet og pris for de nye hovedkortene på det norske markedet.

LES OGSÅ: Hovedkort med USB 3.0 og SATA 6 Gbps

Les om: