Vannkjøling til Radeon Hd 4850 X2

Vannkjøling til Radeon Hd 4850 X2

Det kryr ikke akkurat av X2-varianter av Radeon HD 4850, men vannkjøling til det får du kjøpt.

Enn så lenge er det kun én produsent som selger grafikkort med Radeon HD 4850-brikken i X2-oppsett, altså med to grafikkprosessorer på ett kort.

Et noe smalt utvalg til tross, har altså kjølerprodusenten XSPC utviklet en vannkjølingsblokk, kalt Razor 4850x2, tilpasset nettopp dette kortet.

Den nye kjøleblokken er produsert slik at den tar seg av kjøling av det meste på kortet, inkludert spenningsregulatorer og minne. Hovedfokus er selvsagt på kjøling av de to grafikkprosessorene.

Kjøleren tar seg også av jobben med å holde pci-koblingen som kobler de to grafikkprosessorene på kortet sammen på et kurant temperaturnivå. Radeon HD 4850 X2 er utstyrt med to grafikkprosessorer på 55 nanometer, og byr på totalt 1 600 streamprosessorer og hele to gigabyte gddr3-minne. Hvor stor nytteverdi sistnevnte egentlig har kan vel diskuteres, men det høres i det minste tøft ut.

Som normalt er med Radeon X2-kort, er også Hd 4850 X2 relativt høylytt i standardutgave. Derfor kan nok vannblokken være en velkommen oppgradering for mange. I tillegg til lavere støynivå, gir vannkjøling normalt sett også bedre kjøleeffekt enn lutfbaserte løsninger. Bedre kjøling kan i mange tilfeller gi større rom for overklokking.

Monteringen av vannblokken kan se ut til å by på visse problemer. Originalkjøleren på Radeon HD 4850 X2 er nemlig limt fast med et varmeledende epoxy-lim, noe som kan være en utfordring å løsne.

Ifølge XSPC er den nye vannblokken også klargjort for bruk i Crossfire-oppsett, altså flere grafikkort i samme pc. Dimensjon for tilkobling av slangenipler er G1/4.

Razor 4850x2 er i salg nå, og koster 75 pund, eller rundt 750 norske kroner.

Les om: