Variabel eplehøst

Variabel eplehøst

KOMMENTAR: Apple har en tilhengerskare som ingen andre. Like fullt er potensielle tilhengere sinte.

Apple misunnes. Apple forbannes. Apple har vært med oss siden før pc-en ble et begrep.

I løpet av 2007 ble Mac USAs fjerde største pc-merke med 5,7 prosent av markedet i siste kvartal.

Apples problem er bindingen til utstyret, til partnerne. Det gjør dem unike. Det gjør potensielle kunder sinte. Apples forhold til det åpne programvaremiljøet er anstrengt, for Apple bruker deler av kodegrunnlaget, men bidrar lite.

Like fullt elsker vi Ipod, Itunes og Mac. Mange sikler etter Macbook Air og Iphone Touch. Apple tv og leie av film er et amerikansk fenomen.

Menigheten elsker Steve Jobs. Maken til sjef finnes ikke. Fortune Magazine kåret Jobs til den mektigste lederen i 2007.

Jobs bestemmer. Ingen andre får uttale seg. Han er arrogant. Han kan fortelle en historie med en timing som få andre. "Bare en ting til". Tilhørerne sitter som tente lys. Nå sist var det de store filmselskapene som vil distribuere sine filmer via Itunes.

Dette skal jeg stjele, sa Steve Jobs til seg selv da han var på Xerox Parc. Han ble presentert for grafisk brukermiljø med symboler for funksjoner.

Lisa

Resultatet ble Apple Lisa, deilig, dyr og mislykket. Det var Apples andre feilgrep etter at Apple III hadde alle slags tekniske problemer.

Hele grunnlaget var Apple II, maskinen som introduserte regnearket med Visicalc. Denne maskinen i et utvalg tapninger, levde med tilhengerne helt inn på nittitallet, særlig innen undervisning.

Apple II var verdens første pc. Macbook Air er verdens nyeste lette pc, nærmest så tynn som luft. Flash-minne kan brukes istedenfor magnetplate. På slutten av året vil mange pc-er ha flash.

Andre små maskiner fra tiden før IBM PC kom i 1981, var programmerbare mikrodatamaskiner. Basic-kunnskap var kjekt å ha.

"Dette skal jeg stjele og beholde det hele." Det har vært rettesnoren til Apple fra den klassiske Macintosh ble lansert i 1984. Musen ble alle manns eie.

Pepsi-sjefen som ble leder i Apple, fikk kastet ut Steve Jobs. Deretter bar det utforbakke. En periode ble behovet for å beholde det hele forkastet. Også Mac fikk sine kloner. Ingen tjente penger.

I mellomtiden la Steve Jobs mye av grunnlaget for dagens besnærende Mac pc-er. Han kalte sitt nye selskap og maskin for Next. Designet en sort boks og fikk utviklet et avansert brukermiljø.

Pixar

Designet var spennende. Selskapet mindre interessant. Next hadde alt for svak prosessor og var alt for kostbar. Samtidig støttet Jobs digital animasjon etter oppkjøp av grafikkavdelingen til Lucasfilm. Pixar har siden bidratt til forståelse av hva spennende grafikk betyr.

Apple kjøpte Next i 1996 og fikk all utviklingen. Steve Jobs fikk Bill Gates til å forbedre kontorapplikasjonene. Nå er det Office 2008.

Maskinmiljøet Nextstep ble til Mac OS X som er overlegen de fleste andre operativsystem i kombinasjon med Finder og grafikken Aqua.

OS X er en god Unix-tapning, men det snakker ingen om. Men det var av betydning for Tim Berners Lee da han benyttet Next for å skape World Wide Web. Det betydde noe da nettverkspillet Doom ble utviklet.

OS X er overlegen Microsofts Vista som er et resultat av Microsofts filosofi at dette skal jeg stjele for siden å fordele. Det har brakt Microsoft til verdensdominans på programvare, mens Apple er fastlåst til sine maskiner.

Apples låsing irriterer. Iphone Touch er verdens mest ettertraktede mobiltelefon, men den er låst til én leverandør. Om den kommer på det norske markedet er usikkert, for vi ønsker ikke at mobilleverandøren skal dele omsetningen med Apple.

For Apple er fortsatt er et maskinfirma med verdens beste brukermiljø. Det gir Mac Air spesielle egenskaper. Kun trådløs forbindelse. Ingen fast kabling til nettet.

Ved feil må maskinen startes over nettet eller via et USB-tilkoblet platelager. Batteriet sitter fast. Det blir dårligere med bruk, men er ikke enkelt å skifte.

Noen brukere vil heller ha kraft og fleksibilitet. Da gjelder ikke Mac Air, men den egner seg på Catwalken.

Komponenter