Veien videre for Sparc

Veien videre for Sparc

Oracle har presentert en ambisiøs femårsplan for Suns Sparc-baserte servere.

Dette innebærer at selskapet vil slippe jevnlige oppgraderinger til Sparc-prosessorene i minst fem år fremover. Oracle uttaler at de også akter å doble applikasjonsytelsen hvert andre år når det gjelder Sparc-baserte systemer.

Serverne kommer til å skalere fra dagens 32 kjerner og 4 TB minne til 128 kjerner og 64 TB minne innen 2015.

Oracle har tidligere bekreftet at de har stoppet med å utvikle servere med prosessorer fra Advanced Micro Devices, og at de har standardisert på Intel-prosessorer.

Solaris 11 skal slippes neste år og vil blant annet inneholde Project Crossbow som er Suns virtualiseringsteknologi for nettverk. Solaris 11 skal etter planen også skalere til langt større mengder minne og prosessortråder enn tidligere.

Etter oppkjøpet av Sun sikret Oracle seg imidlertid to familier av Sparc-prosessorer: Flertrådsbaserte Ultrasparc-prosessorer som de selv utviklet for sine T-servere, og Sparc64-prosessorer laget av Fujitsu og som er solgt i Oracles M-servere. Det er foreløpig uvisst om det skal satses videre på begge familiene.

Ved å eie serverne og alle programvarelagene hevder Oracle at de kan bygge systemer som yter bedre og er enklere å administrere enn sine rivaler.

Et eksempel er Exadata-systemet for OLTP og datavarehus som ble lansert i fjor. Det produktet er basert på x86-prosessorer og Linux, og Oracle har ennå ikke snakket om en lignende maskin som er basert på Sparc-prosessorer og Solaris.

Ellers ønsker Oracle seg en større del av virtualiseringsmarkedet, og planene ligger klare for å effektivisere administrasjonsverktøyene slik at man kan administrere både x86- og Sparc-baserte servere fra ett verktøy.

Les om:

Komponenter