Velg riktig spillskjerm

Velg riktig spillskjerm

GUIDE: Kjapp respons og god kontrast er viktigere enn pinlig nøyaktige farger når du skal velge spillskjerm. Enkelte nye skjermer er imidlertid gode på flere ting, og velger du riktig kan du kanskje få i både pose og sekk.

Hardcore gamere sverget lenge til gammeldagse crt-skjermer – bilderørsskjermer – og noen gjør det fortsatt. Årsaken til dette er at de beste crt-skjermene lenge var overlegne lcd-skjermene blant annet når det gjaldt responstid og kontrast, og dermed egnet seg bedre til spill enn lcd-skjermene.

I dag er det imidlertid nesten umulig å få tak i crt-skjermer, og lcd-skjermene er blitt så gode at også de egner seg godt til spillbruk. Men selv om de rimeligste av dagens lcd-skjermer har fått veldig god bildekvalitet, er det likevel noen som egner seg bedre til å spille spill på enn andre. Kjøper du den råeste skjermen til bildebehandling, kan det hende den ikke er spesielt god til spill.

TEST:

PCStyling Edge Fighter 2011 NT4 SLI - Hissig med dobbel grafikk

Rask responstid er viktig

Noe av det viktigste å se etter når du skal kjøpe en skjerm som skal brukes til spill, er responstiden. Denne oppgis i millisekunder, og forteller hvor lang tid ett bildepunkt (piksel) på skjermen bruker på å gå fra svart til hvitt, og tilbake til svart igjen. I dag har det blitt vanlig å måle responstiden fra grått til hvitt, og tilbake til grått igjen (G2G – grey to grey). Disse to måtene å måle responstid på er ikke sammenlignbare, noe du bør være oppmerksom på når du leser tekniske spesifikasjoner. Grå-til-grå-tallene er lavere/bedre enn om man måler svart til svart. Husk også at tekniske data ikke alltid sier alt, og at det er kun gjennom sammenlignende produkttester at man får avslørt hvor god en skjerm faktisk er i forhold til en annen.

Noen skjermer er optimalisert for bruk til bildebehandling, mens andre kan være optimalisert for spill og video. Skjermer optimalisert for bildebehandling bruker gjerne de dyreste lcd-panelene, og har svært nøyaktig fargegjengivelse. Dessverre har mange av disse panelene dårlig responstid, og du risikerer derfor at du får synlig etterslep når det er raske bevegelser på skjermen. På samme måte kan mange skjermer som er optimalisert for spill, ha dårlig fargegjengivelse. Heldigvis er mange av de nyeste skjermene gode på flere områder – selv om de aller beste bildebehandlingsskjermene fortsatt er best på bildebehandling, og dårligere egnet til spill. Skjermer som har virkelig dårlig responstid, og dermed synlig etterslep, begynner å bli en sjeldenhet – heldigvis.

En annen faktor som kan påvirke spillopplevelsen på en lcd-skjerm, er såkalt «input lag» – eller forsinkelse. Dette er noe produsentene ikke oppgir, men som kommer av at bildet ofte behandles ganske mye digitalt før det vises på skjermen, for eksempel for å forbedre fargegjengivelsen. Dermed oppstår det en liten forsinkelse fra bildesignalet går inn i skjermen til bildet faktisk vises på skjermen. Dette er ikke noe du ser på skjermen, men du vil kunne merke det i spill som krever at du reagerer svært raskt. I de fleste moderne skjermer er problemet med input lag så lite, at de fleste antagelig ikke vil merke noe til det. Antagelig er forsinkelser i nettverket på grunn av stor avstand til spillservere et større problem enn skjermen.

GUIDE:

Kjøp riktig harddisk

3D-støtte

Enkelte nye skjermer har støtte for 3D, noe som vanligvis krever at du har et nyere Nvidia-grafikkort med støtte for Nvidia 3D Vision. For at 3D skal fungere på disse skjermene, må du også ha spesialbriller av «shutter glass»-typen – det holder med andre ord ikke med polafilterbrillene du bruker på kino. Mange 3D-skjermer leveres med disse brillene på kjøpet. Selve skjermen er ikke så veldig forskjellig fra en skjerm uten 3D, men skjermen må støtte en oppfriskningsfrekvens på 120 Hz, slik at du får 60 bilder per sekund per øye – hvis ikke ender det bare med hodepine. 3D-skjermene kommuniserer også med 3D-brillene via infrarøde signaler.

En ulempe med 3D-brillene, er at de reduserer lysstyrken – kanskje til så lite som en tiendedel av hva du får uten brillene. Dermed er det spesielt viktig at en 3D-skjerm har god lysstyrke. For mer om 3D, les 3D-temaet et annet sted i bladet.

Kontrast og innsynsvinkel

En spillskjerm bør ha god kontrast og godt såkalt «svartnivå», det vil si at det som skal være svart bør være skikkelig svart – og at det er mulig å skille detaljer i de aller mørkeste scenene i spill og filmer.

Kontrastforholdet oppgis som for eksempel 1000:1, og jo høyere det første tallet er – jo bedre er det. Men pass på! Mange oppgir et tall som kalles «dynamisk kontrast», som egentlig sier veldig lite – og ikke kan sammenlignes med vanlige kontrasttall. Dynamisk kontrast betyr at skjermen kan justere bakbelysningen dynamisk etter hva som foregår i bildet, og dermed få mørke scener til å se mørkere ut og lyse scener til å se lysere ut. Ofte aktiveres dynamisk kontrast ved å velge en spesiell gaming- eller filmmodus i menyene til skjermen, noe som i mange tilfeller kan gi en ganske mye bedre opplevelse i spill med mange mørke scener.

GUIDE:

Redusér ventetiden med SSD

De aller billigste skjermer bruker lcd-paneler av en type som kalles «TN». Disse er billigere å produsere enn paneltypene som brukes i profesjonelle skjermer for bildebehandling, og har også dårligere innsynsvinkel. Det betyr at bildet og fargene kan endre seg litt når du betrakter skjermen fra siden. På nyere TN-paneler er imidlertid dette blitt veldig mye bedre enn tidligere. TN-paneler har ofte veldig god responstid sammenlignet med f.eks. de dyrere IPS-panelene som brukes i proffskjermer. Så til spillbruk kan faktisk TN være en fordel, selv om TN er nærmest et skjellsord i bildebehandlingsverdenen.

Mange produsenter har imidlertid i den senere tid kommet med billige skjermer basert på en type IPS-paneler som er billigere å produsere enn panelene i proffskjermene. Det gjør at du nå kan få IPS-skjermer med fantastisk bildekvalitet til en rimelig penge – under 3 000 kroner for en 23-tommer.

Såkalte LED-skjermer blir stadig mer populære, men det er viktig å være klar over at dette ikke er en egen skjermteknologi i seg selv – men en annen type bakbelysning. Det er altså fortsatt snakk om en lcd-skjerm, men lyskilden bak lcd-panelet er byttet ut med lysdioder. Disse er vanligvis plassert i kanten av skjermen, noe som gjør at skjermene kan gjøres veldig tynne. Den største fordelen er imidlertid at strømforbruket til en lcd-skjerm med LED-bakbelysning er på under halvparten av en tradisjonell lcd-skjerm. Enkelte LED-skjermer har også bedre lysstyrke og bedre kontrast enn tradisjonelle skjermer.

Les om:

Komponenter