- Vent med SSD på Mac

Vurderer du SSD i stedet for harddisk? Det kan være lurt å vente litt.

Publisert Sist oppdatert

Apples bærbare Mac-er kan nå bestilles med SSD (Solid State Drive), altså flashminne-basert lagringsenhet, i stedet for harddisk. Drømmen er drastisk økning av hastigheten på alle disk-relaterte operasjoner.

Men det kan være lønne seg å vente litt, alternativt kjøpe seg en SSD-enhet og bytte selv fremfor å velge de løsningene Apple tilbyr.

Harddisken – en flaskehals

Hvilken forbedring man vil oppleve med SSD, avhenger av bruksområdet. Mange vil nok oppleve store forbedringer. Spesielt når man velger en såpass kraftig modell som med Core i7. Da blir ofte harddisken en av de større flaskehalsene i systemet for vanlig generell applikasjonsbruk.

For mange vil nok en maskin med SSD og eventuelt svakere prosessor oppleveres som raskere enn med tradisjonell harddisk og den raskeste prosessoren.

Umoden teknologi

Det har vært en del uklarheter rundt SSD-er det siste året, og man kan på en del områder si at teknologien har virket umoden. I praksis vil det også være store forskjeller mellom SSD-ene som benyttes og under hvilket operativsystem de benyttes.

Et problem med SSD-ene som Apple og flere andre har benyttet tidligere, er at de ikke har hatt støtte for teknologi som klargjør flashminnecellene til å bli brukt på nytt på en effektiv måte. Dette har resultert i at ytelsen for SSD-en gradvis har blitt dårligere.

Vi har ikke fått testet de nye MacBook Pro-modellene med SSD, men ut ifra det vi kan forstå benytter Apple nå SSD-er basert på teknologi fra Toshiba/Jmicron, i hvert fall for 512 GB-utgaven. Apple har tidligere brukt SSD-er fra Samsung. Også disse har hatt dette problemet.

Dette innebærer i så fall at Apple bruker SSD-er som er et stykke unna de raskeste på markedet.

Apple har heller ikke endret Mac OS X for å imøtekomme SSD-er på en god måte. Foreløpig har ikke Mac OS X støtte for TRIM - en teknologi som benyttes for å opprettholde høy ytelse på SSD-en. Om SSD-en Apple benytter har en alternativ integrert teknologi for dette kan vi ikke svare på, men vi tviler på det.

Toshiba/Jmicron-baserte SSD-er av denne typen støtter heller ikke en teknologi som kalles Native Command Queuing, noe som kan bety en del for ytelsen, spesielt når det er flere programmer som skal utføre diskoperasjoner samtidig. Native Command Queuing kan omsortere diskkommandoer slik at de blir utført i en mer optimal rekkefølge.

Tredjepart best?

En løsning kan være kjøpt MacBook Pro med rimeligste harddisk, og heller etterinstallert en SSD som er bedre enn det Apple leverer.

OCZ har sin «Vertex Mac Edition» som har teknologi som gjør at mangelen på TRIM-støtte i Mac OS X ikke blir så viktig. OCZ kaller denne "Mac Edition", men samtidig har man flere andre SSD-er fra andre produsenter basert på samme teknologi fra selskapet Indilinx som skal fungere under Mac OS X uten at ytelsen over tid blir spesielt redusert. For eksempel har selskapet Corsair deres Nova-SSD-serie med samme teknologi.

OCZ kan levere en "Mac Edition" av sin Vertex-SSD.

Ifølge Corsair skal også SSD-er basert på kontroller fra selskapet Sandforce fungere godt på Mac. Corsair har her sin Force-serie, mens man fra OCZ finner mer eller mindre tilsvarende SSD-er under Agility2- og Vertex2-navnet. Ulempen med SSD-ene basert på Sandforce-kontrollere er prisen - over 3000 kroner koster det for en 100 gigabyte-modell. Ytelsen er imidlertid blant det beste markedet kan tilby.

Skulle Mac OS X få TRIM-støtte, noe som trolig vil skje snart, står man også mer fritt til å velge SSD-er i forskjellige pris- og ytelsesklasser.

Kanskje man foreløpig bør satse på vanlig harddisk, se an situasjonen, og eventuelt senere oppgradere til SSD? I de nye MacBook Pro-modellene er skifte av harddisk en operasjon som er relativt lett å utføre.

Mer om problemstillingen rundt SSD-er og TRIM kan man lese i PC Worlds SSD-guide.