Verdens billigste pc

Verdens billigste pc

Et taiwansk selskap selger bærbare pc-er til 130 dollar, ingen dårlig avtale om du ikke er så pirkete på maskinvaren.

Den koster ikke mer enn rundt 670 norske kroner, og byr da heller ikke på det beste av maskinvare. Men holder det med prosessor på 400 MHz, 128 MB RAM og 1 GB med flash-lagring - er Impulse NPX-9000 noe for deg.

Den bærbare pc-en har Linux operativsystem og en syv tommer stor skjerm. For et lite tillegg kan pc-en utstyres med trådløst nett. Kontorappliaksjoner, nettleser og programvare for lyd, bilde og film er inkludert.

Den eneste haken er at den kun vil selges i bulk, det vil i praksis si at du må kjøpe hundre pc-er av gangen. Selskapet bak den billige bærbare, Carapelli Ltd, selger dem gjennom deres egen nettbutikk Alibaba.com.

Til dags dato er den billigste masseproduserte pc-en fra folkene bak OLPC (One Laptop Per Child), med deres XO bærbare til 188 dollar. Denne bærbare sliter imidlertid med en svak prosessor og dårlig grafikkegenskaper.

LES OGSÅ: Landsbyfest i Oslo for OLPC

Impulse NPX-9000 bygger under trenden med å senke pc-kostnadene. I forrige uke kom selskapet CherryPal med en lite stasjonær pc til 249 dollar. I et intervju med Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste uttalte tidligere teknologidirektør i OLPC, Mary Lou Jepsen, at hun skulle klare å presse prisen på en bærbar pc ned i 75 dollar innen 2010.

Den billig-pc-en som er best kjent er vel Asusteks Eee PC. Pc-en ble introdusert i fjor og solgte i en million eksemplarer per 30. april i år. Den billigste Eee pc-en koster 300 dollar og har en 800 MHz Intel prosessor, 512 MB minne og 2 GB med flashminne.

LES OGSÅ: En million solgte Eee

Les om:

Komponenter