Verdens mest kjente bærbare feirer femten

Verdens mest kjente bærbare feirer femten

Lenovos Thinkpad har vakt begeistring, blitt kritisert, men har aldri vært likegyldig.

- Du må kvalifisere deg for å få en. I Norge blir den ikke tilbudt. Jubileums-pc-en Thinkpad Reserve vil ha en pris på rundt 50 000 kroner, sier Hanne Klausen, daglig leder i Lenovo Norge i forbindelse med jubileumet.

Lenovo kjøpte IBMs pc-divisjon i 2005 og overtok dermed til merkevarenavnet Thinkpad.

Det er ikke noe spesielt med jubileumsmodellen, unntatt når den er sammenslått. Da ser den ut som en tynn lærveske, alternativt en bok. Det spesielle er at den bærbare pc-en er kledd med tykt lær på utsiden.

Catwalk

I forbindelse med den norske markeringen ble en lang rekke gamle modeller vist på ”catwalken” som om de skulle være siste mote.

En konkurranse ble avholdt med en Thinkpad R61e som første premie, behendig vunnet av Lars Erik Jensen fra NRK Aktivum. En stor bløtkake ble fortært til pc-ens ære.

Ifølge Lenovo har Thinkpad verdensrekord i priser med over tusen utmerkelser innen design og teknologi.

- Så vidt jeg vet er Thinkpad verdens mest kjente varemerke for bærbare pc-er, fremhever Hanne Klausen.

30 millioner eksemplarer av Thinkpad er solgt siden den ble introdusert i oktober 1992.

Før og nå: Til venstre IBM ThinkPad 700C som er den første utgaven fra 1992. Til høyre ser vi en av dagens kraftigste utgaver - R61.

Designer var Richard Sapper som er kjent fra designen av den syngende tekokeren. Sapper ble inspirert av den japanske sorte lunchboksen.

Den sorte fargen og den rød knappen i tastaturet er Thinkpads mest kjente kjennetegn. Den rød knappen brukes til å styre markøren.

Også kanten på skjermen er karakteristisk. Den bidrar til ekstra avstivning. Tastaturet er et av de beste å skrive på med skålutforming av tastene med forskjellig dybde avhengig av tast.

LES OGSÅ: Tortur av bærbare pc-er

I verdensrommet

Den første modellen fra 1992 er stilt ut på Museum of Moderen Art i New York. Den andre modellen ble brukt av besetningen på romstasjonen Endeavor under reparasjonen av romteleskopet Hubble.

Ifølge Lenovo har Thinkpad vært først med en rekke funksjoner. I 1994 ble Thinkpad TP 755 den første bærbare med integrert CD. I 1995 kom ”Butterfly” med sin lille størrelse som ble kompensert med et utbrettbart tastatur.

TP560 fra 1996 er ifølge Lenovo den første veldig lette bærbare pc-en, men det vil nok noen av de andre leverandørene protestere mot, både Hewlett-Packard og Toshiba.

I 1999 prøvde IBM å lansere en kombinert bærbar og stasjonær maskin med TP 570 ”Transformer”.

I 2000 kom kom Thinkpad med verdens første modell med integrert trådløs nettverkstilkobling.

I dette århundret har det vært lagt vekt på platelager som trekker til seg hode ved fall, kryptering av dataene på platelageret og fingeravtrykksleser for ekstra sikkerhet.

En egen antenne for tredje generasjons mobilteknologi tilbys på enkelte modeller.

LES OGSÅ: Lenovo leverer Linux-bærbar

Les om:

Komponenter