Verdens råeste grafikkort

Verdens råeste grafikkort

AMD lanserer to grafikkort med doble kjerner.

Det har vært snakk om AMDs doble grafikkort en god stund allerede, men nå er det altså offisielt. Selskapet slipper nemlig to modeller med to grafikkoprosessorer hver seg.

Radeon HD 4870 X2 vil etter alt å dømme være klart for salg allerede i løpet av denne måneden, tett fulgt av det noe billigere Radeon HD 4850 X2, som vil komme i salg i løpet av september.

De doble kortene er en videreutvikling og forbedring av det allerede eksisterende Radeon HD 3870 X2-kortet fra AMD, som i likhet med de nye kortene all hovedsak er to grafikkort montert sammen i en pakke.

Selvsikker

AMD hevder ganske overlegent at de nye X2-kortene er stand til å danke ut Nvidias toppmodell GTX 280. For å bevise påstandene viser AMD til en rekke ytelsestester gjort med begge selskapenes toppmodeller.

Skal vi tro resultatene fra 3Dmark Vantage er det mye som tyder på at selskapet snakker sant. Poengsummen på 6 920 poeng i det kjente testprogrammet er den høyeste registrerte for standardklokkede grafikkort. Også ytelsestester gjort i populære spill gir Radeon-kortet en klar seier, faktisk opp mot dobbelt så godt resultat i en del av testene.

Hver av grafikkjernene i AMDs Radeon HD 4870 X2 kjører med en hastighet på 750 megahertz. Ellers er kortet utstyrt med totalt to gigabyte gddr5-minne, fordelt slik at hver kjerne får en gigabyte til rådighet.

Regnekraften skal det heller ikke være noe å si på. Med hele 1 600 stream-prosessorer totalt skal ytelsen ligger på svært respektable 2,4 teraflops. Som med flere av AMDs nyeste grafikkort støtter også HD 4870 og HD 4850 Directx 10.1 og Shader Model 4.1, uten at førstnevnte egentlig har den helt store funksjonen, all den tid det fortsatt ikke er kommet spill som krever Directx 10.1. Maskinvaredekoding av HD-innhold er selvsagt også på plass.

Et slikt monster utvikler naturlig nok store mengder varme. Derfor er kortet utstyrt med en kraftig kjøleløsning som sammen med selve kortet tar opp to kortplasser. I starten vil nok de fleste grafikkortprodusentene benytte seg av AMDs standardkjøler, men i løpet av høsten vil vi ganske sikkert se kort med både mer avanserte, kraftigere og mer stillegående kjøleløsninger.

Minstemann fra AMD i denne omgang er altså Radeon HD 4850 X2, som kjører med noe lavere klokkefrekvens på grafikkkjernen. I tillegg er denne modellen kun utstyrt med det noe tregere gddr3-minnet. Selv denne modellen skal dog være i stand til å danke ut Nvidias GTX 280-kort, om enn ikke med like god margin som toppmodellen.

En rekke produsenter vil levere kort basert på den nye teknologien, blant annet Asus, HIS, MSI og Sapphire. De fleste produstene ser ut til å holde seg til AMDs standardhastigheter og referansdesign, dog har MSI meldt at de vil levere en lettere overklokket modell hvor grafikkjernen kjører på 780 megahertz.

Radeon HD 4870 X2 vil koste fra rundt 3 750 kroner når det kommer i salg mot slutten av måneden. Prisen for HD 4850 X2 er enn så lenge ikke kjent, men mye tyder på at kortet vil koste rundt 500 kroner mindre enn toppmodellen.

Les mer om de nye monsterkortene hos AMD