Verktøyet som gjør AirPlay bedre

Verktøyet som gjør AirPlay bedre

GUIDE: Apples AirPlay fungerer bra, men teknologien har en vesentlig mangel. Med verktøyet Air Video elimineres denne mangelen.

Apple er flink til å lage nye og mer klengende navn på eksisterende teknologier. Apples AirPlay-teknologi, som ble lansert med iTunes 10 og iOS 4.2, er i praksis selskapets egen implementasjon av en eksisterende teknologi som resten av bransjen refererer til som DLNA. DLNA er en forkortelse for Digital Living Network Alliance og er basert på UPnP (Universal Plug and Play).

LES OGSÅ:

AirPlay gjør musikken trådløs

Idéen bak teknologien er å gjøre det enklere å utveksle digitalt innhold som musikk og video mellom enheter så fremt de er godkjent av DLNA. DLNA-enheter trenger nødvendigvis ikke å være pc-er som kjører et kraftig operativsystem. Produkter som tv-er, hjemmekinomottakere og høyttalere kan også støtte teknologien.

Det finnes flere forskjeller mellom AirPlay og DLNA. AirPlay er primært utviklet og optimalisert for trådløs kommunikasjon, mens sistnevnte støtter begge kommunikasjonsteknologiene. En annen viktig forskjell er at Apple med vilje har gjort det slik at man ikke kan «streame» bilder eller video fra en stasjonær/bærbar pc til en mobil enhet som en iPad eller en iPhone uten å bruke iTunes. Denne mangelen har etter hvert bygget seg opp til å bli et irritasjonsmoment for flere av AirPlays brukere.

De aller fleste har tross alt mesteparten av musikk- eller filmsamlingen sin lagret på en stasjonær/bærbar pc. Det er dermed ikke helt unaturlig å ønske å streame innhold fra maskin til en iPad/iPhone. Men i skrivende tillater Apple ikke dette utenfor iTunes. Om det er bevisst eller ikke har vi ikke klart å finne ut av. Sist, men ikke minst, har Apple også sperret støtte for andre formater enn et utvalg av formater som selskapet støtter.

LES OGSÅ:

Dette må du vite om iOS 4.3

Air Video

Air Video er navnet på en programvarepakke som retter på flere av manglene ved AirPlay. Med Air Video støtter AirPlay flere filformater, og streaming av innhold fra en Mac/Windows-pc til en iOS-enhet blir også mulig. Støtte for flere filformater skjer gjennom en konvertering på direkten. Brukere med en svak/eldre maskin kan derfor oppleve at avspilling av video i et ikke-støttet format hakke.

Programvarepakken består av to komponenter: et tjenerprogram som installeres på en Mac/Windows-pc og et klientprogram som installeres på en iOS-enhet. Tjenerprogrammet er gratis og kan lastes ned fra utviklerens nettside. Installasjon av dette programmet forutsetter at iTunes 10 og kjøremiljø for Java er installert.

Installasjon av tjenerprogrammet gikk for vår del meget raskt og smertefritt for seg. Etter installasjonen pekte vi til mapper med innhold som vi ønsket å dele. Ønsker man å legge til en bestemt spilleliste fra iTunes, er det støtte for dette. Fra innstillingsmenyen i tjenerprogrammet kan programmet settes opp til å starte automatisk ved oppstart. Videre kan passord/pin-kode for tilkobling til tjeneren kreves.

Klientprogrammet må derimot lastes ned fra Apples programvarebutikk og koster i skrivende stund 17 kroner. Programmet finnes i en egen versjon for iPad og iPhone/iPod touch. En gratisversjon av iOS-applikasjonen finnes også. Forskjellen mellom versjonen som koster penger og gratisversjonen er at sistnevnte kun viser et begrenset antall bilder/filmer i en delt mappe. Gratisversjonen kan være et godt utgangspunkt for å teste ut opplegget.

Når klientprogrammet er installert, er det bare å koble seg til den delte AirPlay-ressursen og spille av innholdet som vises. Det er så intuitivt og enkelt at det trenger ingen nærmere beskrivelse. Vi har rukket å teste pakken i et par uker nå og har foreløpig ikke støtt på noen problemer.

LES OGSÅ:

Ukens apps: Se og ta opp film

Konklusjon

Med Air video elimineres en stor irritasjon ved Apples AirPlay-teknologi. Takket være dette kjekke verktøyet kan du sitte i sofakroken og kose deg med en film eller bilder på iPad-en. Det er ingenting spesielt som skiller seg negativt ut med denne programvarepakken.

Les om: