Video-iPhone og MacBook-overraskelse

Video-iPhone og MacBook-overraskelse

iPhone-ryktene stemte, men Apple overrasket med bærbar-omrokkering.

Ny og raskere iPhone, med tilnavnet 3Gs og med innebygd videoopptaker samt 3-megapiksel digitalkamera, var den største nyheten på Apples utviklerkonferanse, som åpnet i San Francisco mandag 8. juni.

Her er en kort oppsummering – flere detaljer kommer.

LES OGSÅ: Boot Camp forbedres i Snow Leopard

iPhone-lanseringen var i stor grad i tråd med ryktene, mens en betydelig oppdatering av de bærbare Mac-ene kom som en overraskelse på mange.

Apple kunngjorde at neste versjon av Mac-operativsystemet, Snow Leopard, blir tilgjengelig i september. USA-prisen blir 129 dollar – eller 29 dollar for oppgradering. Norske priser er ikke klare, men dagens Leopard-pakke koster 990 kroner.

iPhone 3Gs

Den nye iPhone 3Gs kommer i salg 19. juni i USA og i Norge 9. juli, lover Apple. Nykommeren er opptil dobbelt så rask som dagens iPhone 3G, i tillegg til at batterilevetiden skal være vesentlig bedre – en kjærkomment forbedring, mener mange iPhone-brukere.

Spill og 3D-grafikk får stor nytte av grafikkforbedringene på iPhone, som støtter OpenGL ES 2.0-standarden. Det nye kameraet har autofokus og automatisk makromodus, og både videoopptak og stillbilder kan sendes direkte via MMS – eller e-post.

Norske priser på iPhone 3Gs er ikke klare ennå. I USA vil 16 GB-modellen koste 199 dollar, mens versjonen med 32 GB minne vil koste 299 dollar.

Bærbare-familien omorganiseres

Apples familie av bærbare pc-er blir nå totalt omorganisert. Det er bare den lille hvite, «gamle» MacBook som beholder MacBook-navnet. Prisen etter den siste oppdateringen er 8 990 kroner – med rabatt for dem som kjøper den til skolebruk.

Aluminiums-MacBook-ene blir alle oppgradert til MacBook Pro, som altså vil fås med skjerm både i 13-, 15- og 17-tommers størrelse. Apple fikk kritikk for å ha fjernet FireWire-porten på forrige MacBook-generasjon. Når disse 13-tommers-maskinene nå oppgraderes til MacBook Pro, får de tilbake FireWire-port, nå for FireWire 800. Prisen starter på 10 490 kroner.

LES OGSÅ: iPod gjennom tidene

Dessuten får alle MacBook Pro-modellene, også den rimeligste av 13-tommersmodellene, bakbelyst tastatur og nytt, innebygd batteri med opptil sju timers batterilevetid, etter mønster fra 17-tommersmodellen. Tross forbedringene reduserer Apple prisene på sine bærbare modeller, noen med opptil 2000 kroner.

Nettleseren Safari er forøvrig nå ute av betastadiet og tilgjengelig for nedlasting i versjon 4.0.

iPhone 3.0

De aller fleste nyhetene i iPhone 3.0-operativsystemet var kjent fra før. MMS, klipp-og-lim, tastatur i landskapsformat, GPS-løsninger som også fungerer for bilkjøring og mye annet nytt er bakt inn i det nye mobil-operativsystemet, som du kan oppgradere gratis til den 17. juni. Hvis du bruker iPod touch, må du betale 55 kroner for oppgraderingen.

Live-dekning

I forbindelse med åpningen av Apples brukerkonferansen tok Macworld.no forøvrig i bruk et nytt system for direkte publisering, CoverItLive. Flere andre Macworld-websteder rundt om i verden gjorde det samme.

LES OGSÅ: Her er Apple-nyhetene - live

Blant funksjonene vi da fikk tilgang til, var direkte meningsmålinger blant leserne våre. Her fremgikk det at det store flertallet, på ett tidspunkt hele 97 prosent, forventet at det ville bli lansert en ny iPhone i løpet av kvelden.

Vi fant også ut at rundt 70 prosent av dem som var med oss mandag kveld – og som besvarte meningsmålingsspørsmålene – var iPhone-brukere.

Derimot synes vi det var overraskende mange som ikke var overrasket over at det kom en ny MacBook Pro nå. Det er jo ikke mer enn rundt åtte måneder siden forrige modell ble lansert, den første «unibody»-versjonen bygd av helstøpt aluminium. Men hele 45 prosent svarte altså at de ikke var overrasket over at det kom en ny modell nå.

Og på vårt spørsmål om hva leserne syntes om mandagskveldens lanseringsshow, svarte på et tidspunkt 81 prosent bra! og 19 prosent blæ!

Les om: