Videoavspilleren avgjør batteritiden

Videoavspilleren avgjør batteritiden

Bruker du bærbar pc-en til å se video mens du er på farten? Med riktig avspiller kan du oppnå bedre visningstid.

HD-video blir mer aktuelt, men krever mer ressurser av pc-en ved avspilling. Dette gir litt utfordringer hvis man skal se film på farta med den bærbare. Mye av videomaterialet i HD er enkodet i h.264 eller x264. Sistnevnte er en gratis «h.264 klone». Det er heller ikke til å legge skjul på at den benyttes mye for nedlastbart hd-materiale på internett.

Sammenlignet med dvd og divx/xvid i standard oppløsning gir avspilling av h.264/x264 i høy kvalitet/oppløsning en del dårligere batterilevetid på den bærbare. Men har man en pc med h.264-akselerasjon i grafikkprosessoren kan det bety en god forbedring av batteritiden – i hvert fall var det tilfelle får vår test-pc. Avspilleren som benyttes av svært mange, VLC, var løsningen som ga kortest avspillingstid.

Avspiller og dekoder

En av årsakene til at VLC er blitt en svært populær videoavspiller er at den støtter svært mange formater. Tar man derimot Windows Media Player eller Media Player Classic blir man avhengig av å installere ekstra dekodere for å få støtte for en rekke formater, blant annet x264 som vi har benyttet i vår test. Det finnes flere metoder for å få Windows Media Player og Media Player Classic til å støtte x264/h264.

To populære løsninger er FFDshow og CoreAVC. FFDshow er gratis, mens CoreAVC er en kommersiell løsning – prisen er imidlertid ikke mer enn 15 dollar (cirka 100 kr i skrivende stund). En av årsakene til at CoreAVC er spennende er at det er en dekoder som ikke krever like mye av pc-en som flere andre løsninger. For eksempel har vi tidligere erfart at CoreAVC har gitt mulighet til å spille av 720p x264 på mini-bærbare med Intels Atom N270-prosessor. Med VLC var den samme videoen ikke mulig å se.

Media Player Classic er ikke fra Microsoft, men minner veldig om en gammel versjon av Windows Media Player i brukergrensesnittet. Mange foretrekker denne avspilleren på grunn av enkelheten i den, samtidig som det er en del avanserte muligheter. Vi har testet Media Player Classic både med FFDshow og CoreAVC.

To andre kommersielle løsninger vi har prøvd er Nero Showtime, som er en del av Nero-pakken, og Cyberlink PowerDVD. Begge disse skal gi støtte for h.264-akselerasjon i grafikkprosessoren, hvilket skal redusere prosessorbelastningen. Spørsmålet da blir blant annet om den økte belastningen for grafikkprosessoren trekker mer strøm enn økt belastning på prosessoren.

Et sentralt element ellers med akselerasjon gjennom grafikkprosessoren er for eksempel 1080p Blu-ray, hvor sekvenser med svært høy bitrate kan gi hakking selv på pc-er med kraftig prosessor.

Les om: