Vifteløs gir mer støy?

Vifteløs gir mer støy?

Fortron-Source Zen er en 300W ATX-strømforsyning uten vifte.

Kan en vifteløs strømforsyning være et ledd i kjeden for å gjøre pc-en mest mulig stillegående?

Fortron-Source Zen er en 300W ATX-strømforsyning uten vifte. 300W er i utgangspunktet nok til å drive middels avanserte pc-er i dag. Vi hadde ikke problemer med å drive vår pc med bl.a. tokjernet Pentium D 830-prosessor, ATI Radeon X800-grafikkort, dvd-brenner og to harddisker. Dette en middels konfigurasjon i dag, men samtidig ganske strømkrevende pga. en prosessor som under full belastning kan bruke opp til dobbelt så mye strøm som en Intel Core 2 Duo-prosessor.

Med hjelper det mot støyen? Ikke nødvendigvis. Vi bruke strømforsyningen i et vanlig miditårnkabinett med 120 mm vifte i bakkant. Likevel ble det nødvendig å stille opp hastigheten på prosessorkjøleren. Dette kunne riktignok vært unngått hvis prosessoren i seg selv brukte mindre strøm, men understreker at strømforsyningen også hjelper på å avkjøle systemet.

At det totale støynivået har gått opp er noe vi har erfart i flere typer systemer når en vifteløs strømforsyning har blitt satt inn. I et tårnkabinett vil varme stige oppover, og med en vifteløs strømforsyning kan varmen bli innestengt i toppen av kabinettet om det ikke der er utlufting eller vifte. Man kan dermed ende opp med et totalt varmere system.

LES OGSÅ: Harddisk og temperatur

Lite rom for ekspansjon

Videre er pris et element. For samme prisen som denne strømforsyningen (ca. kr 900 inkl. mva.) får man særdeles gode og svært stillegående vanlige strømforsyninger. I basis er vår erfaring at støynivået fra strømforsyninger som Seasonic S12, MIST 500W og Corsair HX520 er såpass lavt at det ikke vil være noen praktisk forskjell. For en helt enkel pc kan en slik vifteløs løsning være kurant, men med høy belastning i en kraftig pc kan 300W bli for lite.

Lite rom for ekspansjon gir det også. Strømforsyningen er uten PCIe-strømkontakt, men grafikkort som krever dette leveres som regel med en adapter som gjør at man kan bruke en vanlig 12V-kontakt på strømforsyningen (samme kontakt som til optiske drev o.l.).

Les om: