Den viktige Intel Core-generasjonen

Den viktige Intel Core-generasjonen

Haswell er Intels viktigste prosessorlansering på mange år.

Pc-markedet er i endring og Intel har så langt måttet se produsenter av nettbrett omfavne den konkurrerende ARM-arkitekturen.

Intel har vært til stede med Atom, men uten at det så langt har vært noen stor suksess.

Vi har allerede sett på Haswell-modellene rettet mot stasjonære pc-er. En viss ytelsesforbedring er det, men det er nødvendigvis ikke det viktigste. Lavere strømforbruk blir sentralt for bærbare pc-er - og ikke minst for nettbrett og hybridløsninger.

De nye Haswell-prosessorene går inn i et marked der pc-salget i senere tid har gått kraftig ned. Men Intel har gjort valg som gjør de nye prosessorene mer interessante.

LES OGSÅ:

Acer med 8-tommers Windows-brett

Fokus på hybrid

Intel snakker om to typer hybridløsninger som de ønsker at pc-produsentene skal legge fokus på - såkalt "Detachable" og "Convertible".

Detachable vil si enheter som i utgangspunktet er et nettbrett, der prosessoren er bak skjermen, men hvor et tastatur kan kobles til. Dette tastaturet vil gjerne også kunne inneholde ekstra batteri og gi flere tilkoblingsgrensesnitt.

Convertible vil være pc-er som man i hovedsak ser på som tradisjonelle ultrabærbare pc-er, men hvor skjerm kan legges ned for å gi en nettbrettformfaktor.

Disse pc-ene skal være basert på vanlig Windows 8, hvilket gjør dem mer aktuelle for bedrifter. Gjennom hybridløsninger ser man for seg at bedrifter vil kunne ha lavere innkjøpskostnader og administrasjonskostnader gjennom at man unngår at ansatte både skal ha bærbar pc og nettbrett. Nettbrett med Windows 8 vil for mange bedrifter være enklere å integrere med eksisterende programvare- og administrasjonsløsninger.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba U920t: Litt brett - mest pc

Flere varianter

Intel har også for tidligere generasjoner av Core-prosessoren hatt mange forskjellige varianter. Innenfor i3-, i5- og i7-seriene har man hatt varianter med forskjeller relatert til ytelse og strømforbruk.

Med Haswell vil Core-prosessorene også komme i flere innpakninger enn tidligere, og i versjoner med lavere maksimalt strømforbruk enn tidligere. Dette er nyheter som vil være spesielt viktig for ultrabærbare pc-er og hybridløsninger.

For bærbare pc-er vil man fortsatt ha Core-variantene i3, i5 og i7. Videre vil man skille mellom H-, M-, U- og Y-varianter.

H-modellene vil være firekjerneprosessorer med Iris Pro-grafikkprosessor. Dette vil være prosessorer rettet mot større og kraftige bærbare pc-er og mobile arbeidsstasjoner. M-modellene vil være tilgjengelig med to og fire kjerner, og vil være aktuell for «vanlige» bærbare.

U- og Y-modellene er "System on a Chip"-design (SoC) der prosessor og brikkesett er integrert på en brikke. Her vil man ha modeller med maksimalt strømforbruk så lavt som 6 watt. Ved at man her også har en SoC-design, har man inkludert komponenter som tidligere befant seg på hovedkortet, og strømforbrukbesparingen er totalt sett større enn hva spesifikasjonene for prosessoren skulle tilsi.

Tar man forrige generasjon prosessorer rettet mot Ultrabook-plattformen, hadde prosessoren et oppgitt maksimalt strømforbruk på 17 watt. I tillegg kom brikkesett på 3 watt, samt enkelte andre komponenter på hovedkortet som nå har blitt integrert i prosessoren med et samlet maksimalt strømforbruk på 15 watt.

Forbedrede strømsparingsdesign gjør også at batteridriftstiden skal kunne bli en del lengre, samt at det åpner for tynnere enheter - noe som igjen blir viktig for bruk i nettbrett og nettbrettlignende løsninger.

I eksemplene Intel har presentert i sin presseinformasjon, skal batteridriftstiden med Haswell-prosessorene kunne bli forbedret med 40-50 prosent sammenlignet med foregående Ivy Bridge-prosessorer i samme segment. Blant annet viser Intel til forbedringer på HD-videoavspilling der pc-er har gått opp fra seks til over ni timer og kontorapplikasjonsbruk der man har gått opp fra 6,1 til 8,3 timer. Dette samtidig som ytelsen er økt.

LES OGSÅ:

Nye Ultrabook-krav

Tilgjengelighet

I første omgang er det prosessorer for stasjonære pc-er og større bærbare pc-er som blir tilgjengelig. Modellene for ultrabærbare, hybrider og nettbrett vil først være tilgjengelig i august-september.

En del av de tekniske nyhetene rundt Haswell-arkitekturen har vi gjennomgått i forbindelse med lanseringen av Haswell for stasjonære pc-er .

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Les om: