Vil bli like store som Intel

Vil bli like store som Intel

Først tas de bærbare, deretter kommer serverne. Arm har store ambisjoner.

Brikkeprodusenten ARM vil ha halvparten av prosessorene i alle typer bærbare pc-er inkludert nettbrett innen 2015. Deretter går de løs på servermarkedet.

- I dag har vi rundt ti prosent markedsandel blant bærbare pc-er og andre mobile enheter. Inne utgangen av året regner vi med å ha femten prosent som en følge av nettbrettveksten. I 2015 regner vi med å ha over femti prosent av dette markedet, sa Tudor Brown, styreleder i ARM til pressen under Computex i Taipei, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Selskapet produserer referansedesign til populære prosessorer og brikker som brukes i mobile enheter. Designen brukes blant annet av Samsung og Nvidia, og i nettbrettene til Motorola, Galaxy Tab og Apple. De aller fleste mobiltelefoner, både ordinære og smarte, og noen spillkonsoller. Dette betyr ikke at de uintelligente telefonene kjører noe annet enn ARM.

Les mer: ARM kan spise seg innpå Intel

Dras opp av Windows

Temperaturen rundt ARM steg kraftig i januar etter at Microsoft-sjef Steve Ballmer i januar fortalte at neste Windows ville komme i en versjon for ARM-prosessorer. Det ble oppfattet som en ren honnør til selskapet fra en gigant som ble tatt på sengen uten å ha et godt nettbrettalternativ i fjor.

Les også: Intel tvinges til å tenke nytt

Intel ligger ikke på latsiden. Heller ikke de så kraften i omstarten av nettbrettmarkedet i fjor, men de er i ferd med å få opp dampen. Atom-annonseringene fra IDF i fjor viste at de ville bygge videre på salgssukssen Atom i mini-pc-ene var. Oak Trail-serien i vinter markerte starten på et nytt mobilt referansedesign. Det er også ventet at de seinere denne uka vil gå ut med detaljer om Medfield-prosessoren, som skal være deres spydspiss inn i smarttelefonen.

Les også: Slik skal Intel erobre nettbrettene

Foreløpig venter ARM på effekten av deres nyeste A15-referansedesign, som kommer produksjon i slutten av året. Dette er laget med 28 eller 32 nanometer produksjonsprosess, og skal halvere strømforbruket sett i forhold til dagens versjoner.

- Vi arbeider med forbedringer og har testet prosessorer bygd med 20 nanometer-teknologi i over et år, fortalte Brown. Dette støtter et utsagn fra tidligere år om at IBM var partner for prosessorer med design helt ned i 14 nanometer.

Serverne kommer

Selskapet arbeider også med serverteknologi, uten at dette er rett rundt hjørnet.

- Vi er helt sikre på at vi vil komme med servere. Men det vil ta flere år. Antagelig vil vi ikke se noe volum rundt dette før i 2015, sa Brown, også det i følge Computerworld nyhetstjeneste.

Det er strømsparingsegenskapene som gjør serverprosessorene deres så interessante. Lavere strømforbruk er lavere kostnader, billigere datasenterdesign og enklere kjølesystemer. ARM anses også å være mer egnet i servermiljøer med oppgaver der AMD Opteron eller Intel Xeon blir i kraftigste laget.

ARM er også opptatt av at de skal ha på plass et helt miljø rundt et tilbud om serverprosessorer. Dette inkluderer kundestøtte, forhandlere, programvare og utviklere. Det må også være støtte for 64-bit os og virtualisering. Dette ser vi første gang fra ARM i samband med A-15-referansedesignet neste år.

Les mer: AMD til kjernekrig mot Intel

Les om: