Vil danke ut Google med gratis Windows

Vil danke ut Google med gratis Windows

Microsoft jobber med en gratis versjon av Windows 8.1 til nettbrett og billig-pc-er.

Vi var selv skeptiske til Windows 8 i starten, men etter å ha forstått at vi kan bruke det omtrent som (en litt raskere) Windows 7 på den stasjonære og bærbare, og med pekegrensesnitt på nettbrett, tok vi steget og byttet ut på alt av pc-er.

Og da Microsoft slapp Windows 8.1, ble det enda mer likt slik folk ser ut til å ville ha Windows.

Dessverre har mange brukere ikke helt har innsett at Windows 8 på mange måter er Windows 7 med et nytt skall på toppen, noe som viser seg i til dels skuffende salgstall for Microsoft.

Nå håper selskapet å bøte på problemet ved å tilby pc- og nettbrettprodusenter Windows 8.1 helt gratis - vel å merke kun til rimelige pc-er og nettbrett.

Den nye, gratis Windows 8.1-versjonen, Windows 8.1 med Bing, er ikke en forenklet utgave, slik man gjerne kunne tro. Det ser ut til at den eneste virkelige forskjellen sammenlignet med den vanlige betalversjonen av operativsystemet, er at Bing er satt som standard søkemotor i nettleseren. Og at Internet Explorer er satt som standard nettleser.

Låst og ikke låst

Mens pc-produsentene kan endre disse innstillingene til en annen nettleser og annen søkemotor i den vanlige versjonen av Windows, har de ikke denne muligheten med Windows 8.1 med Bing.

Det at pc-produsentene ikke har muligheten til å endre disse standardinnstillingene før de leverer pc-en eller nettbrettet til kundene, er imidlertid ikke til hinder for at brukerne selv kan endre nettleser og søkemotor etter eget ønske.

Muligens kan det være at Microsoft håper at de fleste som velger en av rimeligere løsningene med Windows 8.1 med Bing, ikke tenker så langt som til å bytte nettleser, og at de er fornøyd med å bruke Bing som søkemotor.

Gratis Windows og Office?

Videre ser Microsoft for seg at en rekke av enhetene som Windows 8.1 med Bing er tiltenkt, og da kanskje spesielt nettbrett, også vil leveres med Office eller ett års gratis bruk av Office 365.

Ifølge lekkasjer fra Microsoft var tanken å få flest mulig Microsoft-tjenester inn i den nye Windows-versjonen. Senere har selskapet uttalt at de med dette ønsker å gjøre det enklere for produsentene å lage billige enheter, samtidig som man får økt kjennskapen til, og bruken av, tjenester som Bing og OneDrive.

Vil slåss mot Google

Utover å gjøre det enklere og billigere å lage Windows 8.1-enheter, kan det også se ut til at Microsoft har tatt inn over seg at Google forsøker å gjør mye det samme med sin Chromebook-satsing. Og mye tyder på at selskapet med dette sikter seg inn på samme segment som Google gjør.

Googles Chromebook har enn så lenge ikke slått an, men det kan fort endre seg når kundene blir mer vant til å bruke tjenester i skyen og er på jakt etter billigst mulig alternativ for å gjøre nettopp det.

På mange måter minner dette litt om valget Microsoft tok da de gjorde Windows Phone gratis tilgjengelig for mobilprodusentene - uten at det ser ut til å ha hjulpet salget nevneverdig så langt.

Når det gjelder operativsystem til pc-er og pc-baserte nettbrett, er Microsofts posisjon langt sterkere enn på mobil, og slik sett kan de på denne måten muligens hindre stor brukerlekkasje til Google.

Om Windows 8.1 med Bing blir billig nok, eller aller helst gratis, kan det fort være at det dukker opp flere rimelige, og ikke altfor spreke, Windows-pc-er og nettbrett i tiden som kommer.

Les om:

Komponenter