Vil forene X86- og ARM-arkitekturene

Vil forene X86- og ARM-arkitekturene

AMD vil ut av Intel-skvisen og lanserer SkyBridge-rammeverk.

Fremmedordet ambidekstri er stikkordet for AMDs teknologi-kunngjøring denne uka.

AMD lanserte «SkyBridge», et nytt rammeverk som skal bidra til å forene X86-arkitekturen fra pc-verdenen med ARM-arkitekturen som brukes i nettbrett og smarttelefoner.

Produkter basert på det nye rammeverket vil imidlertid neppe se dagens lys før tidligst i 2015.

Med det nye rammeverket vil AMD lettere kunne komme seg ut av rotteracet i X86-verdenen, der selskapet sliter, ikke minst i kampen mot Intel om markedsandeler i servermarkedet, ifølge PC World USA .

Forening av to verdener

Ambidekstri er et begrep som brukes om folk som har evnen til å bruke begge hender og føtter med tilnærmet lik ferdighet og presisjon, ifølge Wikipedia.

Begrepet brukes blant annet om venstrehendte som skriver og tegner omtrent like godt med høyre og venstre hånd, eller om fotballspillere som kan bruke både høyre og venstre fot som «skuddfoten».

Ambidekstri er satt sammen av det latinske orde ambi, som betyr begge, og dexter, som betyr høyre - altså høyre på begge sider.

Teknologisk sett kombinerer SkyBridge-prosjektet verdens to mest populære prosessorarkitekturer. X86 er en brikkearkitektur med høy ytelse som dominerer i markedet for servere samt stasjonære og bærbare pc-er. I ARM-arkitekturen er det derimot lavt strømforbruk som er alfa og omega. Derfor er smarttelefoner og nettbrett nesten uten unntak basert på ARM-brikker.

AMDs kommende SkyBridge-brikker vil være pin-kompatible, uavhengig om de er basert på ARM- eller X86-arkitekturen. Det betyr blant annet at de kan brukes på samme hovedkort med minimale endringer - ja, kanskje ingen i det hele tatt, skriver PC World.

ARM-arkitekturen er utviklet av det britiske selskapet ARM Holdings, som ikke produserer ARM-brikker selv, men lar andre gjøre det basert på lisensavtaler.

AMD vil nå inngå en lisensavtale med ARM Holdings som vil gi AMD anledning til å utvikle en ny ARM-basert brikke kalt K12, ventet klar i 2016.

I mellomtiden satser AMD videre på sin 64-bits ARM-baserte brikke Opteron A1100, tidligere kjent under kodenavn "Seattle".

Brikken ble kunngjort i fjor og er myntet på servermarkedet. Den ventes å komme i salg i volum i andre halvår i år.

Ikke nødvendigvis for servermarkedet

Under kunngjøringen av SkyBridge-teknologien denne uka ville ikke AMD-folkene være med at SkyBridge-arkitekturen i hovedsak er myntet på servermarkedet.

De ønsket heller å kalle det for en bredere tilnærming til en rekke markedssegmenter, inkludert markedet for APU-er eller akselererte prosessorer, det vil si løsninger der man for eksempel lar sentralprosessoren benytte seg av regnekraften i grafikkprosessoren for å øke hastigheten drastisk.

AMDs toppsjef, den tidligere Lenovo-sjefen Rory Read, har gjort det klart at AMD ikke lenger ønsker å konfrontere Intel direkte i markedet for pc-er og servere. Han vil i stedet omdanne AMD til et selskap som satser prosessorer for spillkonsoller, spesialiserte servere og andre nisjer som kan blomstre opp til å bli betydelige markeder etter hvert.

- Det er ingen tvil om AMD er i ferd med å forandres. Vi bygger nå opp et differensiert AMD, sier AMD-sjefen.

Og det kan nok trengs. Fra toppåret i 2006 har AMDs markedsandel i servermarkedet basert på X86-arkitekturen sunket fra 26,2 prosent til bare 2,8 prosent i første kvartal i 2014, ifølge analyseselskapet Mercury Research.

SkyBridge vil være basert på 20-nanometer produksjonsteknologi. I dag benytter AMD produksjonsteknologi basert på 28 nanometer.

AMD (Advanced Micro Devices) ble startet i California i 1969, året etter at Intel ble etablert.

Les om:

Komponenter