Vista-skolen, del 6: De beste tastatursnarveiene

Vista-skolen, del 6: De beste tastatursnarveiene

Windows Vista leveres med mange nyttige funksjoner. Men visste du at mange av de nye funksjonene kan utføres ved hjelp av tastaturet? Vi har gått gjennom de beste tastatursnarveiene for Vista.

Det er ingen tvil om at tastatursnarveier fører til mer effektiv bruk av pc-en. Ikke minst fører det til at man kan bruke musen mindre – noe som kan ha en forebyggende effekt for å unngå den beryktede «musearmen». Å huske samtlige tastatursnarveier for de ulike Windows-versjonene er rimelig håpløst. Microsoft skal ha ros for å ha beholdt de samme snarveiene for både Windows 2000, XP og nå, Vista.

Kjør programmer som Administrator

Enkelte programmer krever å bli kjørt som med administratorrettigheter. Et slikt eksempel kan være skripter som må kjøres fra Ledetekst eller programmer som krever tilgang til viktige kjerneområder av operativsystemet. For å kjøre programmet med administratorrettigheter, Trykk på Start, i søkefeltet skriver du navnet på programmet du ønsker å kjøre, og trykker deretter på + + . Ønsker du å kjøre Ledetekst i administratormodus, kan du gjøre nøyaktig det samme. Søk etter cmd og trykk på overnevnte tastaturkombinasjon. Legg merke til toppen av Ledetekst nå.

Hent tilbake Kjør-feltet

Microsoft har fjernet Kjør-feltet fra Start-menyen under Windows Vista. Du kan dra frem Kjør-feltet ved å trykke på + < r>. Tips: Det nye søkefeltet fra Start-menyen fungerer både som et søkefelt og som et Kjør-felt.

Hurtigknapper for Hurtigstart

Du kan starte programmer som ligger i Hurtigstart-linjen ved å trykke på Windows-tasten + det nummeret som representerer ikonets rekkefølge. For start av Internett Utforsker i dette tilfellet ville tastekombinasjonen ha vært: + 3.

Hurtigstart-linjen er en holdeplass for de mest brukte programmene. Som standard vises ikonene for Bytt mellom vinduer, Vis skrivebord og Internet Explorer. Det er de små ikonene som ligger til høyre for Start-menyen. Du kan starte programmer som ligger i Hurtigstart-linjen ved å trykke på + 1. Bytt ut tallet i tastaturkombinasjonen for å starte neste program i rekkefølgen. For eksempel starter + 2 Vis skrivebord, og + 3 starter Internet Explorer og så videre.

Enklere programtilgang

Har du mange programmer oppe samtidig, kan det være en utfordring å finne frem til det rette programmet. Du kan bla gjennom åpne programmer ved å trykke på + for den berømte Windows Flip 3D-funksjonen. Denne funksjonen fungerer kun dersom du kjører Aero. Ønsker du å bla gjennom de åpne vinduene ved hjelp av piltastene, bruk < ctrl> + + + . Kjører du ikke Aero, og ønsker å bla gjennom åpne programmer som ligger i oppgavelinjen, kan du bruke + .

Lås pc-en kjapt

Skal du forlate pc-en din i forbindelse med et møte eller av andre årsaker, kan det være hensiktsmessig å låse pc-en slik at ingen andre kan få tilgang til den. For å låse pc-en trykker du på + < L>.

Dra frem miniprogrammene

Bruker du Sidepanelet i Vista, har du sikkert lagt merke til at miniprogrammene fases ut i bakgrunnen etter en stund. Ønsker du å dra frem miniprogrammene, trykk på + .

Turbostart av Windows Mobilitetssenter

Mobilitetssenteret er en av de aller beste nye funksjonene i Vista. Programmet lar brukere som sitter på en bærbar pc få en rask og enkel oversikt over de typiske oppgavene for en bruker av en bærbar pc, som for eksempel å optimalisere innstillinger for å holde en presentasjon. For å starte Windows Mobilitetssenter, trykk på + x.

Hurtigstart av dine egne favorittprogrammer

Du kan enkelte tilegne dine egne tastatursnarveier til hvilket som helst program under Windows Vista. Legg merke til at enkelte tastaturkombinasjoner ikke fungerer. Programmer som allerede har en tastatursnarvei kan ikke tilegnes nye tastatursnarveier.

I Vista finnes det en snedig måte å angi dine egne tastatursnarveier for programmer som du bruker ofte. Høyreklikk på den applikasjonen du ønsker å lage en snarvei til. Velg Egenskaper, og trykk deretter på fanen for Snarvei. Trykk i feltet for Hurtigtast og tast inn den tastekombinasjonen du ønsker å bruke for programmet. Husk at allerede brukte tastaturkombinasjoner fungerer ikke. Vår anbefaling er at programmer som allerede har en tilegnet tastatursnarvei ikke bør «omprogrammeres». En god kombinasjon av taster kan være + .

Full oversikt over tastatursnarveier

Microsoft har lagt ut samtlige tastatursnarveier for Vista på sine nettsider. Du finner hele samlingen her ved å besøke denne siden.

LES OGSÅ: Vista-skolen trinn for trinn

Les om: