WikiLeaks-app fjernet fra App Store

WikiLeaks-app fjernet fra App Store

Apple stoppet uoffisiell app for å lese WikiLeaks-dokumenter.

Apple har fjernet en uoffisiell WikiLeaks-applikasjon til iPhone og iPad på App Store, melder nettstedet TechCrunch. Applikasjonen ga tilgang til informasjon på WikiLeaks' nettsider samt aktuelle Twitter-meldinger om og fra Wikileaks

Appen med navnet WikiLeaks App ble lagt ut for salg mandag denne uken, men allerede tirsdag morgen var den fjernet. Prisen lå på 1,99 dollar (cirka 12 kroner), og ifølge utvikleren skulle angivelig halvparten av beløpet doneres til WikiLeaks. Utvikleren skal ikke ha noen som helst forbindelse til nettstedet.

Sensur eller dårlig app?

De siste ukene har flere store selskaper som Amazon, PayPal, MasterCard, Visa og Bank of America bannlyst Julian Assanges nettsider, men hvorvidt det er kontroversen rundt WikiLeaks som er årsaken til at Apple har fjernet applikasjonen, er foreløpig ikke kjent.

Apple bestemmer selv hvilke programmer som havner i App Store. Godkjenningsprosessen er omstridt og Apple har fått mye kritikk for å ikke være konsekvente med hva som godkjennes, og for å ikke operere med klare nok regler. Tidligere høst offentliggjorde selskapet retningslinjene for hva som er lov og ikke.

OPPDATERING: I Apples regler står det at "apps som inkluderer muligheten til å gjøre donasjoner til godkjente veldedige formål må være gratis. Donasjoner må gjøres via en nettside i Safari eller en sms". Dermed kan det se ut til at WikiLeaks-appen brøt med utvikleravtalen, uten at dette er endelig bekreftet.

OPPDATERING 2: Ifølge Business Insider bekrefter Apple nå at applikasjonen ble trukket tilbake på grunn av innholdet, og ikke App Store-regler hva gjelder donasjoner. "Vi fjernet appen fordi den brøt med våre retningslinjer. En app må følge alle lokale lover. Den kan ikke sette et individ eller en målgruppe i skade", sier en talsperson for Apple til Business Insider. Nøyaktig hvilke individer eller målgrupper det er snakk om ville ikke Apple gå nærmere inn på, ifølge avisen.