- Windows 7 er foreldet teknologi

- Windows 7 er foreldet teknologi

Windows 7 kan gi enda flere Mac-brukere, tror Apple.

Microsoft har endelig lansert Windows 7, men Apple ser ikke akkurat ut til å skjelve i buksene av den grunn. Denne uken har Apple presentert salgstall over all forventning, i tillegg til at de har lansert en rekke nye, spennende produkter. Tilfeldig? Man kan jo bare spekulere.

Flere av Apples toppsjefer har også gått hardt ut mot erkerivalen denne uken, og kaller det nye operativsystemet for både gammeldags og komplisert.

- Windows-brukere er lei alle problemene som de har fått i løpet av årene, fra Windows ME til NT til Vista og nå Windows 7, sier Brian Croll, Apples seniordirektør for produktmarkedsføring av Mac OS X, til den britiske avisen Telegraph.

- Kjøp Mac!

Croll mener Windows 7 krever for mye av brukerne. Operativsystemet mangler programmer som Mail og chat, eller programmer for bildebehandling - alt dette må lastes ned fra internett. Ifølge Croll bidrar disse problemene til at folk ser etter noe annet når de skal kjøpe ny datamaskin. Aller helst en Mac.

- Den er både enkel å bruke, stabil og sikker, sier Brian Croll.

Ifølge Croll er Windows 7 bygget på foreldet teknologi som ikke endrer seg fra versjon til versjon.

- Windows 7 er fortsatt Windows. Det forandrer ikke mye. Det er forsatt komplekst, det er fortsatt veldig dyrt når du ser hvor mye oppgraderingen koster, og det er fortsatt mange sikkerhetsproblemer, mener han.

Apple har lenge mobbet Microsoft fordi de mener Windows gjør det vanskeligere for brukeren enn nødvendig. Med Windows 7 har særlig oppgraderingsplanen fått høre det (se videoer nedenfor). Oppgraderingen fra for eksempel XP til Win7 krever at brukeren må reinstallere operativsystemet; det innebærer backup av filer til en ekstern harddisk, reformatering av harddisken, reinstallasjon av alle programmer og så videre.

- En bruker som må gjennom alle dette kommer til å frike ut. Hvorfor ikke bare kjøpe en Mac? sa Apples markedssjef Phil Schiller nylig til Business Week.

Microsoft er ikke enig. Parri Munsell, direktør for konsumentmarkedet for Windows i Microsoft, mener at flesteparten som går over til Windows 7, vil kjøpe seg nye maskiner. Munsell får støtte av analytiker Stephen Baker hos PC Data.

- Jeg tror ikke vi får en stor tilstrømming av folk med fungerende XP-maskiner som plutselig bestemmer seg for at de må ha en splitter ny Mac, sier Baker til Business Week.

Windows 7 selger bra

Hva slags effekt Windows 7 vil ha på Apple gjenstår å se. Ifølge Wall Street-analytiker Brian Marshall i Broadpoint Amtech sitter Apple trygt foreløpig. Marshall har sammenlignet Apples salgsresultater etter lanseringene av Windows 98, Windows 2000, Windows XP og Windows Vista, og han fant at salget var det samme eller gikk opp etter lanseringene.

Det britiske søstertidsskriftet av norske PC World, PC Advisor, melder for øvrig om rekordsalg av Windows 7. Ifølge Amazon har Windows 7 overgått Nintendo Wii og Harry Potter and the Deathly Hallows som det mest forhåndsbestilte produktet noensinne i Storbritannia.

I tillegg har den britiske butikkjeden PC World (må ikke forveksles med vår søsterpublikasjon PC World) solgt flere kopier av Windows 7 i løpet av de tre ukene med forhåndsbestilling enn de solgte i løpet av Vistas første år.

Apple har for øvrig sluppet tre nye Get-A-Mac-reklamer denne uken med fokus på Windows 7.