Windows 7-funksjoner i Vista

Windows 7-funksjoner i Vista

Brukertips: Hvorfor vente på Windows 7, når du kan ta i bruk noen av de beste funksjonene i Vista i dag?

Det er fortsatt en stund til før Windows 7 blir å finne i butikkhyllene. Mens vi venter på at Microsoft skal sluttføre utviklingen av Windows 7, er det ingenting i veien for å ta i bruk noen av de beste funksjonene fra Windows 7 allerede i dag. Hvis du kjører det nært beslektede operativsystemet Vista da, så klart.

En liten advarsel før vi går videre: det er veldig vanskelig å avbilde funksjonaliteten til de ulike Aero-verktøyene som vi har omtalt i denne artikkelen. For å få en viss forståelse av hvordan de ulike funksjonene fungerer i praksis, bruk Youtube eller andre liknende videotjenester. Det kan være nyttig.

Aero Peek

En av de store forbedringene i Windows 7 heter Aero Peek. Ordet Aero lyder muligens kjent for personer som husker tilbake til lanseringen av Vista – der ordet ble innført for første gang. Kort fortalt har alt som med Aero å gjøre, ting som går på det grafiske brukergrensesnittet å gjøre. Med Aero Peek får brukeren bytte raskt mellom aktive programvinduer ved å dra markøren over et forhåndvisningsvindu som vises opp på oppgavelinjen. Det fiffige er at når brukeren flytter markøren over et vindu, vil de andre vinduene minimeres slik at kun det vinduet brukeren ønsker å titte nærmere på, vises.

Dette verktøyet leverer Aero Peek for Vista (og Windows XP). Programmet installeres enkelt og legger seg som et ikon i oppgavelinjen. Etter installasjon vil du se tydelige områder for de gjeldene områdene. Deretter er det bare å ta funksjonen i bruk.

Når sant skal sies er dette verktøyet ikke like gjennomført som originalen, og ytelsen er heller ikke alltid bra. Dette verktøyet erstatter tastatursnarveien + -tasten. Aero Peek er gratis. Last ned Aero Peek her.

Aero Shake

Har du mange programvinduet oppe som gjør Skrivebordet uoversiktlig? Ønsker du å ha bare et programvindu oppe, og minimere resten? Da er Aero Shake funksjonen noe for deg. Ved å trykke ned museknappen på programmets tittelfelt og riste litt på vinduet, vil samtlige programvinduer i bakgrunnen minimeres. Rister du på vinduet igjen, vil vinduene befinne seg i samme posisjon som før du ristet de bort.

AeroShake er et lite gratis verktøy som emulerer denne funksjonen under Vista og Windows XP. Vi har kun testet det under Vista og må si at det fungerer godt. Programmet er på snaue 1 MB og kjører i bakgrunnen. Last ned Aero Shake her.

Aero Snap

Det siste verktøyet som vi skal se på i Aero-rekken, er verktøyet AeroSnap. Dette verktøyet emulerer funksjonen med samme navn fra Windows 7. Aero Snap er en funksjon som automatisk kan plassere et programvindu på visse områder på Skrivebordet. Nyttig for personer med store skjermer som ønsker å plassere flere vinduer ved siden av hverandre, ettersom funksjonen automatisk endrer størrelsen på programvinduet for å passe perfekt til det området vinduet skal festes til.

Av de ulike Aero-verktøyene, fremstår AeroSnap som den beste. Med beste mener vi at det er det verktøyet som emulerer originalen på en mest mulig realistisk måte. Selv om det skal legges til at glasseffekten fra Windows 7 blir ikke emulert fra dette verktøyet. Men så forbedres verktøyet ofte, og det kan derfor hende at denne effekten er på plass når du bestemmer deg for å installere verktøyet. Verktøyet er gratis, tar ikke stor plass og installerer enkelt. Last ned Aero Snap her.

Windows 7 Kalkulator

Microsoft har valgt å fjerne mange av de innebygde programmene som normalt følger med Windows i forbindelse med utviklingen av Windows 7. Hvis det ett program som har fått et betydelig løft i Windows 7 – må det være kalkulatoren.

Kalkulatoren i Windows 7 er blitt bedre, mer avansert og har fått et mer brukervennlig grensesnitt. Stort mer er det ikke mer å si om den saken.

Trenger du en gratis kalkulator som er bedre og mer avansert enn den du finner i Windows XP/Vista, er Windows 7 Kalkulator faktisk ingen dum anbefaling. Last ned Windows 7 Calculator her.